szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára fontos határidő május 31-e: hétfőig van ugyanis lehetősége a cégeknek letétbe helyezni és közzétenni éves beszámolójukat.

„Az APEH a tavalyi év végéig több száz esetben rendelte el az adószám felfüggesztését a beszámoló közzétételének elmulasztása következményeként, idén ez a szám már kétezer körül van” − figyelmeztet Kisné Szabó Anna, a BDO Magyarország könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég könyvelési üzletágának cégvezetője.

Tavaly májustól a vállalkozásoknak elektronikus úton, a kormányzati portálon keresztül kell benyújtaniuk a Céginformációs Szolgálat részére beszámolójukat, amelynek elmulasztását a cég adószámának felfüggesztésével, illetve a vállalkozás cégbírósági nyilvántartásból történő törlésével szankcionálhatják a hatóságok. „Az APEH részéről eddig több száz ilyen jellegű megkeresés érkezett a cégbíróságokhoz” − emelte ki Kisné Szabó Anna.          

Az éves és egyszerűsített éves beszámolót az üzleti év mérlegfordulójától számított 150 napon belül kell beküldeniük a vállalkozásoknak – ez a határidő idén, május 31-e. „A beszámolóhoz egy elektronikus űrlapot kell mellékelni, amelyhez csatolni kell a mérleget, az eredménykimutatást, a kiegészítő mellékletet, a független könyvvizsgálói jelentést, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, továbbá a Magyar Államkincstár igazolását a háromezer forint összegű költségtérítés befizetéséről. A cégek a papír alapú beszámoló egy eredeti példányát 10 évig kötelesek megőrizni” − jegyzi meg a szakértő.

Ha bármelyik csatolmányt nem mellékeli a vállalkozás, vagy a költségtérítést nem megfelelő összegben, esetleg késve fizette be, a hatóságok úgy tekintik, hogy a cég nem teljesítette közzétételi kötelezettségét. Ebben az esetben az APEH 15 napos határidővel felszólítja a céget a kötelezettség teljesítésére, s amennyiben a vállalkozás nem tesz eleget ennek, az APEH 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti a cég adószámát, amely időszak alatt a vállalkozásnak nincs adó-visszaigénylési és adó-visszatérítési joga, ugyanakkor adófizetési kötelezettsége továbbra is fennáll. „Amennyiben a vállalkozás ezt követően sem teljesíti kötelezettségét, a cégbíróság az APEH értesítése alapján, 15 napon belül megszűntnek nyilvánítja és törli a cégjegyzékből” − teszi hozzá a BDO cégvezetője.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Összevonják az APEH-et és a VPOP-t

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség összevonásához szükséges módosításokat is tartalmazó törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek Matolcsy György és Fónagy János.

Csikász Brigitta Itthon

Egy vállalkozó harca az APEH ellen

Előfordulhat, hogy a hivatal és a vállalkozó azért kerül szembe egymással, mert ugyanazt a dolgot más oldalról, más logika mentén közelítik meg, s ezért a következtetéseik is mások. Igen sokba kerülhet a vállalkozónak, ha nem elég előrelátó, s nem szerez magának elég biztosítékot. Ahogy Egyed Sándornak is.

hvg.hu Vállalkozás

Tuti módszer, hogy megússzunk egy APEH-bírságot

A napokon belül esedékes társaságiadóalap-feltöltés módszere - az érdekképviseleti szervek tiltakozása ellenére - még mindig a pontatlan találgatásra épít. A mulasztási bírság minimum 20 százalékos, de felső határa a csillagos ég is lehet. Van egy tuti módszer, hogy az APEH mégse büntessen.

MTI Vállalkozás

APEH: az időjárás indokolhatja a késedelmes bevallást

Az időjárási körülmények által előidézett okok miatt előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni adóbevallási, vagy befizetési kötelezettségének, ilyenkor az adóhatóság kérelemre határidőben teljesítettnek teliintheti a kötelezettséget.

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért