szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiszivárogtatta a kormány az adóterveit. Bár az MSZP által bevezetett szuperbruttót a Fidesz még élesen bírálta, most úgy tűnik, mégis meghagyja. Számszaki hiba és egy sor szakmai tévedés az új adócsomagban.

Az Index cikke szerint 265 ezer forint bruttó bérig jár teljes összegben az adójóváírás. A 265 ezer forint az adóalapra vonatkozik és nem a bruttó bérre. A szöveg helyesen: 209 ezer forint bruttó bérig jár teljes összegben az adójóváírás és fokozatosan elfogyva 308 ezer forint felett tűnik el teljesen.

„Nem kizárt, hogy az adójóváírás 15 100 forint havi összege csökken.” Valóban, az alsó kulcs csökkenése maga után vonja az adójóváírás csökkenését. Jelenleg 70 ezer forintig adómenetes a bérjövedelem. 70 000 x 1,27 x 0,17 = 15 113, kerekítve 15 100. Ugyanez 16 százalék adókulcs mellett 70 000 x 1,27 x 0,16 = 14 224, kerekítve 14 200. Tehát 2011-ben a tervezet szerint 14 200 forint lenne az adójóváírás havi összege, de ez a számpélda alapján nem jelent „visszametszést”. Egy tyúklépést sem teszünk így az adójóváírás kivezetése felé.

További tévedése a tervnek, hogy az egykulcsos adó miatt okafogyottá válik az adóterhet nem viselő járandóság fogalma. Ennek a tervezetnek ugyanis semmi köze nincs az egykulcsos adóhoz. Nem lesz okafogyott az adóterhet nem viselő járandóság fogalma az adójóváírás jogosultsági határa miatt.

Angyal József kommentárját az Adózónán olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kormány már döntött: így néz ki az új hároméves adócsomag

A személyijövedelemadó-rendszer szabályait három évre már most törvénybe iktatják, és jelentős könnyítést kapnak a gyermeket nevelők – tudta meg az index.hu internetes hírportál. Értesüléseik szerint a kormány már döntött erről, miközben az utolsó simításokat végzi az adócsomagon.

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója