Tetszett a cikk?

A személyi jövedelemadó változásaival kapcsolatban leginkább az egyetlen adókulcs, a családi kedvezmény és a söralátét fogalma ismerős. Mit kell még tudni a jövő évi adózásról?

Számos változással lehet számolni 2011-ben a személyi jövedelemadó területén. Az adótábla jövőre egyetlen sávban adóztat, szuperbruttó (vagyis 27 százalékkal növelt) alapra vetített 16 százalékos kulccsal.

Az adójóváírásnál is szerepet játszó összes jövedelem fogalmából kikerül az osztalékelőleg és a bíróság által megítélt bér. Az adójóváírás ugyanakkor a bér 16 százaléka, jogosultsági hónaponként legfeljebb 12 100 forint lesz. A jogosultsági határ 2,75 millió forint. Az adójóváírás efelett 3,96 millió forintnál tűnik el véglegesen. A családi kedvezmény, mivel adóalap-kedvezmény, megelőzi az adójóváírást, ami évközi megosztási, az adójóváírás tekintetében pedig igénybevételi problémákat okozhat.

Az egykulcsos adó következménye, hogy az adó és az adóelőleg között nem lehet eltérés (kivéve az adójóváírás esetét és az adókedvezmények igénybevételénél kialakuló különbözetet). Az adóbevallás elkészítésére továbbra is „megkérhető” a munkáltató, a magánszemély pedig benyújthatja adónyilatkozatként (söralátét), APEH általi vagy saját bevallásaként.

A családi kedvezmény jelentősen emelkedik, de adóalap-csökkentő tételként adózási hatása gyermekenként 10 000 forintos adókedvezmény, három vagy annál több eltartott gyermek esetén pedig 33 000 forint gyermekenként. A kedvezményt teljesen az tudja kihasználni, aki nemcsak jogosult, de folyósítják is a családi pótlékot a számára. A bevallásban a közös háztartásban lakó házastársak, élettársak a kedvezményt megoszthatják. Mindezek mellett a jövedelemkorlát megszűnik.

Az adókedvezmények igénybevételének sorrendje a következő lehet: lakás célú, személyi, őstermelői, egyéb kedvezmény.

A bérlapon fel kell tüntetni az adóelőleg alapját, a szuperbruttósítást, a családi kedvezményt, az adójóváírást és a többi adókedvezményt, valamint az adónyilatkozat (söralátét) alkalmazhatóságára vonatkozó esetleges tiltást.

A további változásokat olvassa el itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!