szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vegyi anyagokra vonatkozó hazai és uniós szabályozás értelmében a vegyi anyagokat gyártó, vagy az EU-n kívülről importáló vállalkozásoknak adminisztrációs feladataik vannak december 1-jéig, ezek elmulasztását szankcionálja a jogszabály - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Kémiai Biztonsági Intézete és az Országos Tisztiorvosi Hivatal.

A hatóság közleményében hangsúlyozza, a rendelkezések célja az emberi egészség és a környezet hosszú távú védelmének javítása, az ártalmas vegyi anyagok fokozott, szigorú szabályozása útján.

Az úgynevezett REACH rendelet értelmében 2010. december 1-jéig regisztrációs dossziét kell összeállítaniuk és a Helsinkiben működő Európai Vegyianyag-ügynökségnek benyújtaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek legalább egy tonna CMR anyagot, legalább 100 tonna vízi környezetre veszélyes anyagot, továbbá legalább 1000 tonna mennyiségben pedig bármilyen vegyi anyagot gyártanak, importálnak évente.

A többi gyártónak és importálónak a következő években szintén be kell majd nyújtaniuk a regisztrációs dossziét. Az új anyagot gyártó cégeknek azonnali regisztrációs kötelezettségük van. A regisztrációs dossziét minden gyártónak és importálónak, anyagonként kell összeállítania.

Szintén december 1-jéig kell a vegyi anyagot gyártó és importáló vállalkozásoknak - ezúttal a gyártott, importált mennyiségtől függetlenül - az anyagaikat az úgynevezett CLP rendelet szerint újraosztályozni, illetve ennek megfelelően újracímkézni és csomagolni. Az új osztályozást a 2010. december 1-jén már forgalomba hozott anyagok esetén legkésőbb 2011. január 3-ig be kell jelenteni az Európai Vegyianyag-ügynökségnek.

Magyarországon becslések szerint körülbelül 700-800 cég érintett a területen, ezek zöme kis- vagy mikrovállalkozás. Mostanáig azonban csak 161 regisztrációs dossziét nyújtottak be Magyarországról. A határidő közeledtével egyre több bejelentés érkezik, ami a rendszer leterheltségét és így további nehézségeket eredményezhet az utolsó pillanatig váróknak, miközben valamennyi kötelezettség teljesítése időigényes, és sok esetben bonyolult.

A kötelezettségek elmulasztása 20 millió forintig terjedő kémiai terhelési bírság kiszabását vagy adott esetben a tevékenység felfüggesztését is maga után vonhatja, ami a cégek piacról való kiszorulását is eredményezheti - figyelmeztet az ÁNTSZ a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mellrák: 40 alatt kerüljük a vegyi anyagokat

Fiatal, 36 év alatti nőknél a munkahelyükön előforduló szintetikus szálak és bizonyos szénhidrogének megháromszorozzák a mellrák előfordulásának kockázatát, amikor a nők elérik a változó kort - állapították meg kanadai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector