szerző:
hvg.hu

Nem veszti el az állami jogosultságát, aki magánnyugdíjpénztártag marad, csak jövő év december elsejétől nem szerez több szolgálati időt, így aligha lesz meg a jogosultsága a majdani állami nyugdíjra. Az Országos Nyugdíjfolyósító (ONYF) levele szerint az öröklés miatt nem érdemes a magánnyugdíjpénztárat választani. Eddig kétezren döntöttek úgy, hogy nem lépnek vissza az állami rendszerbe.

Az ONYF tájékoztatója szerint az öröklés miatt nem érdemes magánpénztárnál maradni, hiszen „kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépés” - írja a Napi Gazdaság mai cikke, amely szerint ez egyáltalán nincs így.

Nézzük az öröklést: a magánnyugdíjpénztári tagok esetében elsődlegesen nem az öröklés szabályai érvényesülnek. A tag ugyanis megjelölheti akár a szomszédját kedvezményezettként, nemcsak vér szerinti hozzátartozóját. Amennyiben nem jelöl meg kedvezményezettet, törvényes örökösét illeti meg a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott vagyona, feltéve, ha még nem kezdték el azt folyósítani. Magyarán, ha elérte a nyugdíjkorhatárt és akkor halálozik el, amikor a magánnyugdíjpénztártól már nyugdíjat kap, akkor sem a kedvezményezettnek nem jár a jussa, sem a törvényes örökösnek. Az állami pénztár öröklésre vonatkozó szabályait ezzel nem igazán lehet összehasonlítani. Ha ugyanis a nyugdíjkorhatár és a szükséges szolgálati idő elérése előtt meghal az állami pénztártag, akkor özvegye nem jogosult utána özvegyi nyugdíjra. Erre ugyanis csak az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz, továbbá mezőgazdasági szövetkezeti járadékhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként, mezőgazdasági szövetkezeti járadékosként halt meg.

©

Tévhit, hogy aki nem lép át a magánnyugdíjpénztárból az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszerbe, az a pénztártag elveszíti a munkáltató által befizetett járulék után az állami nyugdíj jogosultságát - hangsúlyozta Angyal József okleveles adószakértő. 2011 december 1-jéig még a nyugdíjának 75 százalékát az állami nyugdíjalapból megkapja. Ezután csak annyi történik, hogy megáll az óra. Pontosabban a pénztártag nem szerez több szolgálati időt, hanem ez a 75 százalék fokozatosan elkezd csökkenni. Ezért aztán azoknak, akik a nyugdíjkorhatár közelében vannak és jelentős fölhalmozásuk gyűlt össze a magánnyugdíjpénztárukban, érdemes elgondolkodniuk azon, visszalépjenek-e az állami rendszerbe - mondta Angyal József a Népszavának adott interjújában. Néhány év alatt nem csökkenne annyit a járandóságuk, hogy valóban rosszabbul járnának - húzta alá a szakértő. Így tehát egyáltalán nem biztos, hogy a visszalépés az állami rendszerbe mindenki számára kedvezőbb kilátásokat nyújt.

Az ONYF személyre szóló tájékoztató leveleivel a Napi Gazdaság írása szerint más gond is akad: a laphoz érkezett jelzések szerint több levél rossz címre ment, sőt kaptak belőle nem magánpénztári tagok is. Ráadásul - mint írják - a levélhez csatolt tájékoztatás tartalma elég meglepő, úgy tűnik, mintha a kormányzat sem bízna abban, hogy a most megalkotott szabályok alapján is elég vonzó az állami nyugdíj.

Szerda délelőttig, a Hírszerző forrása szerint, 2039-en nyilatkoztak arról, hogy maradnak nyugdíjkasszájuknál. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint kedden 1272-en nyilatkoztak arról, hogy maradnának. A legtöbben Budapesten, a Fiumei úti kirendeltségen töltötték ki a nyilatkozatot. Legkevesebben eddig Észak-Magyarországon nyilatkoztak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

Szerdától nyilatkozhatnak a magánnyugdíjpénztári tagok: nem elég a személyi

A magánnyugdíjpénztári tagnak - a kihirdetett törvény értelmében - január 31-ig kell nyilatkoznia arról, ha nem szeretné megszüntetni a tagságát. Személyi igazolványával együtt jelentkeznie kell bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (NYUFIG), vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál ( ONYF).

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény