szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban kapják kézhez a munkavállalók a januári, immár új, egykulcsos adóval számolt fizetésüket. Kiderül, ki járt jobban, kinek lett kevesebb a borítékban az szja-csökkentés miatt. Az viszont egyelőre a jövő zenéje, hogy a magyarországi befektetésekre milyen hatással lesz majd az szja-csökkentés.

Az egykulcsos adó bevezetése összességében nagyjából 300-350 milliárd forinttal hagy többet a piaci szereplőknél. A személyi jövedelemadó tavaly még kétkulcsos volt, 17 és 33 százalékkal számoltunk, míg idén az egységes16 százalékos kulcs érvényesül, bár más számítási mód mellett, hiszen az úgynevezett „szuperbruttóként” bevezetett adóalap-kiegészítéssel valójában 27 százalékkal magasabb összeg után fizetjük a 16 százalékos adót. A fentiekből első olvasatra is látszik, hogy az új adómértékekkel a magasabb jövedelmi kategóriában levő személyek járnak jobban - hangsúlyozta Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adópartnere.

Az szja-változások nyertesei - tette hozzá - a közepes jövedelmű nagycsaládosok és a magas keresetűek lehetnek, míg a vesztesek az átlag alatt kereső gyermektelenek közül kerülnek ki. Az alábbi adatokból Szolnoki Béla szerint egyértelműen kiderül, hogy három gyermekkel egy jól kereső pár havi bevétele akár 100 ezer forinttal is több lehet. Az alacsonyabb keresetűeknél - főként gyermektelen és fiatalabb korú munkavállalóknál nem ússzák meg a cégek a béremelést. Feltéve, ha nem akarják, hogy a dolgozójuk korábbi nettó keresete csökkenjen - mondta a hvg.hu-nak Szolnoki Béla. De szerinte gondot okozhat az is, hogy az alacsony adóalap miatt e személyek nem tudják teljes körűen kihasználni a családi kedvezményt.

A 16 százalékos szja hosszabb távon hathat - mondta Szolnoki Béla a hvg.hu kérdésére, mennyiben befolyásolja majd a magyarországi befektetéseket az egykulcsos adó bevezetése. A tőkebefektetések szempontjából számos egyéb tényezőt is figyelembe szoktak venni és ezek között általában nem az adók állnak elöl - tette hozzá. A legfontosabbak közé a gazdasági, a politikai és a szabályozási stabilitás illetve környezet, valamint az infrastruktúra sorolható.

©

Összességében az egykulcsos adó önmagában pozitív hatással bírhat a gazdaságra, hiszen a lakossági jövedelmek bővülése érezhető módon járulhat hozzá a gazdasági növekedés erősödéséhez, akár a fogyasztáson, akár a megtakarításokon keresztül. Kérdés, hogy a kieső forrásokat milyen áron tudja a költségvetés kezelni. Az pedig csak évek múlva derülhet ki, hogy a családi kedvezmény érezhető hatással lesz-e a gyermekvállalási kedvre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!