szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerűsödtek az adóelőleg megállapítási szabályok, és a személyi jövedelemadó bevallása is. Kormányzati szándék volt, hogy az adórendszer átalakításával Magyarország versenyhátránya csökkenjen. Mit jelentett mindez a gyakorlatban?

Az arányos egykulcsos adó bevezetése, a már jól ismert bűvös 16 százalékkal - szemben az eddigi sávos adórendszer 17-32 százalékos adójával -, a családi adóalap-kedvezmény – 1-2 gyerek esetén 62.500 forint havonta gyerekenként, 3 vagy több gyerek esetén 206250 forint havonta gyerekenként – a többi, kisebb változás mellett mind a fenti célt szolgálják. Az adóalapnál a szuperbruttósítás intézményével egyelőre még számolnunk kell, ám ez 2013-ig megszűnik –  áll a Mazars közleményében.

Az adómentes, béren kívüli juttatások körébe maradt az üdülési csekk, étkezési jegy, Széchenyi pihenőkártya, internet csekk, önkéntes egészségpénztári és nyugdíjpénztári hozzájárulás. Új elemként kerültek be a következők: a sporteseményre szóló belépőjegy, a szakkönyv-vásárlás és az elemi kár, katasztrófa esetén adható munkáltatói segély is.

Az összevont adózás alá tartozó jövedelmek területén nem történt nagy változás – az egykulcsos rendszer bevezetése miatt - érthető módon - megszűnik a bevétel alapú adózás. Idén egyszerűsödnek az adóelőleg szabályok, és a söralátét néven elhíresült egyszerűsített adóbevallás kitöltése sem okozhat problémát, bár igaz, ezzel csak azok élhetnek, akik egy munkáltatótól származó jövedelemmel rendelkeznek, valamint a levont adóelőleg és a tényleges adó közti különbség nem több mint egyezer forint.

Áfa változások tavaly és idén

Tavaly júniusban már változott az áfa törvény az ingyenes átadások és adományok területén; a régi egyéni cég új egyéni cégként működhet tovább és amennyiben az egyéni vállalkozó új egyéni cégként történő folytatja tovább tevékenységét  nem kötelező a számláit példánysorszámoznia és bizonyos esetekben lehetségessé vált az ingatlanokat adószám nélkül adja bérbe. A 2011. évi áfa változások a termékkörök és a szolgáltatások csoportját egyaránt érinti. A számlakorrekció lehetőségei közé tartozik a fizetendő adó csökkenése (pl: meghiúsult ügyletek, teljesítés hiánya miatt történő adóalap csökkenés), így az áfatörvény 78. §3. bekezdése szerint, ha egy adómentes ügylet alapja változik (a 77. §-ban felsorolt okok miatt), akkor nem kell önellenőrizni, hanem a tárgyidőszakban történhet az elszámolás. Vadonatúj fogalomnak számít egy új adóalanyi kör, az együttműködő közösség fogalmának megjelenése. Az együttműködő közösség a Ptk. szerint minimum két tagú polgárjogi társaság, amelynek adóalanyisága korlátozott, adóhatósági engedéllyel jön létre és szűnik meg. A tagok egyetemlegesen felelnek a közösség áfa-kötelezettségeiért.

Az áfa területén változott még:

-  az ingyenes termékátadás adóalapjára vonatkozó rendelkezést pontosították;
- a lakóingatlan építéséhez/felújításához szükséges termék áfájának levonható közvetlen anyagfelhasználás esetén;- a motorbenzin áfája levonható, ha azt az adóalany a környezetet jobban kímélő motorok technológiai fejlesztéséhez használja föl;
- a fordított adózás köre kibővült;
- a külföldi adományozótól kapott pénzből beszerzett termék, szolgáltatás áfáját visszatérítik,
- az adómentes termékimport feltételeit pontosítják.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Orbán: egy söralátéten elfér majd az adóbevallás

Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben év közben nem lehet hiánycélt váltani, ezért mindent meg fog tenni azért, hogy a tervezett 3,8 százalék teljesüljön. Az adórendszerrel kapcsolatos terveiről szólva a miniszterelnök a Magyar Televízió Az Este című műsorában úgy fogalmazott, ezzel a rendszerrel mindenki jól jár.

hvg.hu Vállalkozás

Így úszhatjuk meg az adóbevallást

Amennyiben úgy döntünk, nem szeretnénk adóbevallást benyújtani, megkérhetjük a munkáltatót, hogy állapítsa meg az adónkat - igaz, a munkáltató eldöntheti, hogy vállalja-e az adó megállapítását vagy sem. Ahhoz, hogy ne kelljen adóbevallást készítenünk, nyilatkoznunk kell január 31-ig.

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Íme a hatos lottó nyerőszámai

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal