szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 40 év munkaviszony után, nyugdíj előtt nem jár a végkielégítés, ha megszűnik a munkahelye. A miértre Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Édesanyám 1954. július 30-án született, és 1968 novemberében, tehát majd 42,5 éve állt munkába a cégnél, ahol ma is dolgozik. A héten bejelentették, hogy áprilisban megszűnik a munkahelye, bezár az üzlet, ahol ő korábban helyettes és december óta üzletvezető. Lehetséges, hogy ennyi év után nem kap végkielégítést, mivel öregségi nyugdíjra jogosult?

A Munka Törvénykönyve értelmében az öregségi nyugdíjra jogosult munkavállalót végkielégítés nem illeti meg. A végkielégítés célja ugyanis az, hogy a két munkahely közti átmeneti időben pénzügyi biztonságot nyújtson a munkakeresőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!