Tetszett a cikk?

Van-e mód arra, hogy adóperekben tanukat hallgassanak meg, szakártőket idézzenek be, s ha igen, akkor hogyan kérhető az a bíróságtól?

A közigazgatási perek fontos szabálya, hogy az eljáró bíróság a jogszabálysértés kérdésében dönt. A közigazgatási bíróság előtt lévő adóperben a tényállás kérdése, és annak bizonyítottsága is csak mint a jogszabálysértés indoka jelenik meg. Mindezek miatt elég ritka, hogy a bíróság tanukat hallgasson meg, és a tényállás felülvizsgálatát a tárgyalóterembe megejtse.

Mindezek ellenére kétségtelen tény, hogy különösen az úgynevezett „vagyonosodási” perekben rendkívül nagy a jelentősége a személyes meghallgatásnak.

Kölcsönadás valóságának bizonyítására már nem egyszer került sor a tárgyalóteremben.

Az általános forgalmi adóhoz kapcsolódó adóperek esetén lehetőség volt arra, hogy a számlán szereplő gazdasági esemény valódiságának bizonyítására tanút, avagy szakértőt hallgasson meg a bíróság.

2011. március 1-től főszabályként a közigazgatási perekben, így az adóperekben is, a tárgyaláson kívüli elbírálás működik. Tárgyalás tartása természetesen kérhető, de erre a felperes ügyfélnek (azaz az adózónak) csak magában a keresetlevélben lesz lehetősége. Ennek elmulasztása miatt igazolásnak nincs helye.

A teljes cikket olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

NAV: a gyógycigaretta is jövedéki termék

A Legfelsőbb Bíróság egy a napokban meghozott ítéletében megállapította, hogy az úgynevezett gyógycigarettákat jövedéki terméknek kell tekintetni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

Elszántság és kreativitás

Elszántság és kreativitás

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás