szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alig egy hete, hogy az Országgyűlés elfogadta a Büntetőtörkénykönyv módosítását a költségvetési csalásról. Most azt vesszük sorra, hogy milyen szabályok vonatkoznak a jogosulatlan vagy céltól eltérő felhasználásra.

Korábbi cikkeinkben összefoglaltuk, miért büntethetik 5 évig terjedő szabadságvesztéssel a 100 ezer forintos adócsalást és milyen következményei lehetnek annak, ha valaki jóhiszeműen fogad be számlát, amiről később kiderül, hogy fiktív

A törvénymódosítás bűncselekményként nevesíti a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással kapcsolatos visszaéléseket. Ebben a körben a juttatások megszerzése vagy megtartása céljából megtévesztők lehetnek az elkövetők. Azaz az igénybevevők, vagy az igénybevételt megkísérlők, illetve a folyósításban közreműködők.

Sajnálatos, hogy a táppénzt megelőző betegszabadság (évente 15 munkanap), amelyet a munkaadó fizet, nem részesül hasonló jogi védelemben.

Ha kíváncsi azokra a juttatásfajtákra, amiben a költségvetési csalás elkövethető, kattintson az Adózóna cikkére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Betegszabadság: hogyan tűnjünk el gond nélkül?

Nátha? Megfázás? Váratlan rosszullét? Sarkalatos kérdés, mikor jelentsen a dolgozó beteget és maradjon otthon, vállalva, hogy egy időre kiesik a munkából. Akadnak, akik minden kínálkozó alkalmat megragadnak, hogy beteget jelenthessenek, mások akkor sem hajlandóak távolmaradni az irodától, ha lázas betegek. Mikor és hogyan érdemes közölni a munkaadóval, hogy néhány napig ne számítson ránk?