szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) készülékenként maximum 20 ezer forinttal támogatja a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásokat a legmodernebb bankjegyvizsgáló UV-AC lámpák beszerzésében - mondta Ferenczi Barnabás, a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója a szerdai budapesti tájékoztatón.

Igen kedvezőtlen nemzetközi összehasonlításban a pénzhamisítás magyarországi helyzete, egy millió valódi bankjegyre 2007-2010 átlagában 26 hamis pénz jutott, szemben a 8 darabos cseh, a 3 darabos román, vagy 17 darabos lengyel átlaggal.

A hagyományos, úgynevezett egyfénycsöves UV-A, vagy UV-C lámpák már nem biztonságosak, mert a hamisítók olyan fólia imitációs hamis pénzt gyártanak, amelyek az egycsöves lámpákat megtévesztik - jelezte Ferenczi Barnabás. Az MNB igazgatója közölte: a legmodernebb, kétfénycsöves UV-AC lámpák beszerzésének támogatására a készülék nettó árának 60 százalékát, maximum 20 ezer forintot juttat az MNB a kiskereskedelmi, vendéglátó-ipari, illetve egyéni vállalkozásoknak. Ezek a készülékek így 6400-49950 forintba kerülnek a felhasználóknak (a drágább készülék jóval hosszabb élettartamúak), de már a legolcsóbb is kiszűri a hamisítványokat.

A program keretében az MNB az ország 26 pontján 36 forgalmazóval kötött már megállapodást, s a program október végi határidejéig 2000-2500 UV-AC lámpa kerülhet a felhasználókhoz. A jegybank pénzügyi támogatási kerete 50 millió forint. Ferenczi Barnabás elmondta azt is, hogy hamisítványok okozta 80 millió forintos kárnál aggasztóbb, hogy a hamisítványok miatt a forint iránti bizalom rendülhet meg, ami az állam iránti bizalom megrendülését is jelentheti, ezért kell minden eszközzel küzdeni a hamisítók és a hamisítványok ellen.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!