szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai uniós támogatással csaknem tízezer négyzetméteres raktárcsarnokot épített Debrecenben a Transped cégcsoporthoz tartozó Delog Kft.; a csütörtökön átadott, 1,296 milliárd forintos beruházáshoz 50 százalékos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

Fülöp Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: az új csarnok a fosszilis energiák teljes kizárásával működik: a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer mellett tisztán elektromos energiát használnak, amit - napelemek telepítésével - saját energia termeléssel fognak később kiváltani.

A Transped szállítással, raktározással, logisztikával foglalkozó cégcsoport tavalyi árbevétele mintegy 7 milliárd forint volt, idei tervük meghaladja a 8 milliárd forintot - tette hozzá az ügyvezető az MTI érdeklődésére.

Fülöp Zsolt elmondta azt is, hogy az új csarnok egyik fele már megtelt áruval, a másik felében pedig magasabb hozzáadott értéket jelentő csomagolással egybekötött raktárhelyet alakítanak ki, amely a csaknem 500 főt foglalkoztató cégcsoportnál további 30 új munkahelyet jelenthet a jövőben.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a csarnokavatót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a város gazdasági stratégiája a magasabb hozzáadott értéket képviselő iparágak és szolgáltatások támogatása.

Az utóbbi években háromezer technológiai munkahely létesült Debrecenben, s jelenleg a városban fejleszt két nagy gyógyszergyár, a Teva és a Richter is - jegyezte meg.

Kósa Lajos szerint a városba érkező befektetők teljes körű logisztikai szolgáltatást igényelnek, szinte azonnal. Az önkormányzat ezért - mint korábban a Transped esetében is - közműfejlesztéssel, úthálózat-fejlesztéssel, repülőtér-fejlesztéssel tud hozzájárulni a logisztikai bázisok kialakításához.

Megemlítette, hogy már készül a 4-es számú főközlekedési út debreceni, észak-keleti elkerülő szakaszának az építése.

Ezt a déli elkerülő követi majd, ami már konkrétan is érinti a Delog bázisát - fűzte hozzá.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára példaértékűnek nevezte azt a szabályozást, aminek az eredményeként "Debrecenben minden fejlesztés gyorsan valósul meg".

Az államtitkár elmondta: az Új Széchenyi Tervben az összes forrást összevonták, hogy hatékonyabban támogathassák a gazdaságfejlesztést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!