szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kivitelezés készültségi foka és jelenlegi üteme alapján valószínű, hogy a pécsi erőmű új biomassza blokkja a tervezettnél másfél hónappal előbb, már 2012. október végétől termel kapcsolt hő- és villamos energiát.

Péterffy Attila, a beruházó Pannonpower Holding Zrt. energetikai igazgatója hétfőn, az erőműben tartott sajtóbejáráson ennek alátámasztására azt mondta: a kereskedelmi üzem kezdetét 2012. december 10-re tervezik, de jó esélyük van, hogy ennek időpontja október végén lesz, mert a munka jó ütemben halad, a készültség a projekt egészét tekintve meghaladta az 50 százalékot.

"A 100 bar nyomású, 540 Celsius fokos gőz előállítására képes rezgőrostélyos szalmatüzelésű kazán 85, a három és fél napra elegendő tüzelőanyag-mennyiséget befogadni képes szalmabála-tároló szerkezete 80 százalékban készült el. Emellett megkezdődött a tüzelőanyag átvételéhez szükséges daruk telepítése" - közölte. Hozzátette: a fejlesztésnek része a meglévő erőművi berendezések felújítása és az új kazánnal való összekapcsolása is.

A Dalkia Energia cégcsoporthoz tatozó Pannonpower Holding Zrt. október 12-én közölte, hogy 24 milliárd forintos beruházása eredményeként 2012 végén üzembe helyezik a pécsi hőerőmű új biomassza blokkját. Péterffy Attila a hétfői sajtóbejáráson utalt rá, hogy a jelenlegi 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épülő 35 megawattos blokk a legnagyobb szalmatüzelésű berendezés lesz Magyarországon, Pécs pedig az ország első olyan városa, ahol a távfűtéshez szükséges hőenergiát szinte kizárólag biomasszából állítják elő. A berendezés évente 200 gigawattóra villamosenergiát is termel, ez mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.

"Az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket, főként szalmát, kisebb részben energianádat felhasználó blokk a régióban 150 embernek ad munkát. Szakemberek számításai szerint az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generál, a központi költségvetésnek 3 milliárd forint többletet jelent. A blokk működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt" - mondta az energetikai igazgató.

Péterffy Attila rámutatott: az új blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba kerül az erőmű két gáztüzelésű kazánja, ezáltal 80 millió köbméter gázt takarítanak meg, minimálisra csökken a pécsiek importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függése, és nő az ellátás biztonsága. A gázkazánok beindítására csak extrém időjárási körülmények között, mínusz 25 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén lenne szükség.

Az energetikai igazgató rámutatott, hogy az erőmű a Dél-dunántúli Régió termelőitől szerzi be a gabona melléktermékét jelentő és a gáznak kevesebb mint a felébe kerülő bálázott szalmaszárat. Erre egy baranyai kisváros költségvetésének megfelelő összeget, 3,5 milliárd forintot költ évente. Az ellátásbiztonság érdekében már megkötötték a termelőkkel a szükséges mennyiség mintegy 80 százalékát lefedő hosszú távú szerződéseket, a hiányzó mennyiség szállítására vonatkozó kontraktusok pedig csak aláírásra várnak.

"A beruházás munkahelyeket teremt, kitörési pontot kínál a gazdáknak, akik a korábban melléktermékként kezelt anyagokból rendszeres jövedelemre, többletjövedelemre tehetnek szert" - jegyezte meg. Rámutatott: sok gazda az 5-10 évre szóló szerződés birtokában egyszerre hitelképessé vált a bankok előtt, már most fejlesztésekbe kezdhetett és bővítheti alkalmazottai létszámát.

Péterffy Attila kitért rá, hogy a szalma bálázása és szállítása részben foglalkoztatási gondokkal küzdő térségekben, például a dél-baranyai az Ormánságban ad munkát és bevételt úgy, hogy nem veszélyezteti más szalmafelhasználók, köztük az állattartók ellátását. "Az erőmű 80-100 kilométeres körzetében évente 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik, ennek az új blokk 3,5 százalékát használja fel" - hangsúlyozta. Az eseményen kiosztott sajtóanyagban olvasható, hogy a termelők a szalmának jelenleg mindössze 8-12 százalékát használják fel almozásra, vagy állatok etetésére, a többit beszántják.

Az energetikai igazgató szólt arról is, hogy az új berendezés szén-dioxid-semleges lesz: a tüzelés során csak a növény által megkötött szén-dioxid-mennyiség szabadul fel, amelyet viszont a következő évi termés újra megköt. Ez a pécsi erőmű esetében évente legkevesebb 85 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, azaz ennyivel kevesebb kvótát kell az erőműnek és az országnak felhasználnia.

Péterffy Attila elmondta: a Pannonpower újabb biomassza-beruházását a más országokban már kipróbált csúcstechnika, a rendelkezésre álló helyi tüzelőanyag, a biztos árampiac, a földgáz emelkedő ára és az alapozta meg, hogy 2030-ig szerződtek Pécs távhőellátására. A fejlesztés költségeit a Dalkia tulajdonosa, a Veolia fizeti, a megtérülési időt 10-15 évre becsülik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!