szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cégvezetők szerint a cafeteria-rendszer átalakítása nyomán várhatóan sokkal kevesebb vállalkozás ad béren kívüli juttatást alkalmazottaiknak. Ezzel együtt a vállalkozások többsége továbbra is beépíti azokat a juttatási rendszerébe. Az elmúlt években már megszokott étkezési, valamint közlekedési hozzájárulás mellett a gyakorlatban idén debütáló SZÉP-kártya jelenleg a harmadik leggyakrabban juttatandó cafeteria elem a kkv-k körében.

Az idén életbe lépő cafeteriaszabályozások érzékenyen érintik a vállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatásokat, mivel mintegy 10 százalékponttal, 53 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyik formáját nyújtani kívánják dolgozóiknak – derül ki a K&H Bank 700 hazai kisvállalkozás vezetőjének megkérdezésével végzett negyedéves kutatásából. Ez az elmúlt évek gyakorlata szempontjából az eddigi legalacsonyabb érték.

Az étkezési hozzájárulás továbbra is a leggyakrabban juttatandó cafeteria elem, a vállalkozások 36 százaléka számol vele. A közlekedési hozzájárulást, mint a második leggyakrabban alkalmazni kívánt béren kívüli juttatást, a kkv-k negyede tervezi nyújtani dolgozóinak idén - mondta Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az egyre ismertebb és keresettebb Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártya) a decemberi felmérés során már a harmadik leggyakoribb juttatási formaként jelölték a vállalkozások, minden tizedik kkv számol vele 2012-ben. A K&H-nál eddig mintegy hétezer vállalkozás jelezte igényét a K&H SZÉP-kártya programban való részvételre, és a bank az elmúlt hónapban közel háromezer elfogadóhellyel kezdte meg az együttműködést, a szerződések megkötését. A következő hónapokban - a K&H jelentős bankkártya-elfogadó POS-hálózatának is köszönhetően - az elfogadóhelyek számának további jelentős növekedése várható, így ez a szám több ezerre nőhet.

A cégmérettel párhuzamosan növekszik a béren kívüli juttatásokat nyújtó vállalkozások aránya. Míg a mikrovállalkozások kevesebb mint fele (48 százalék) alkalmazza a cafeteria elemeket, addig a kisvállalkozásoknál 58 százalék, a középvállalkozásoknál pedig 64 százalék ez az arány. Főként a nagyobb cégek sajátossága az egészségpénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés. A mikro- és kisvállalkozásoknál kevésbé alkalmazott két juttatási forma a középvállalkozások körében meglehetősen népszerű, hiszen az egészségpénztári befizetést a középvállalkozások 20 százaléka, nyugdíjpénztári kiegészítést pedig a 17 százalékuk tervez nyújtani az alkalmazottaknak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!