szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság elrendelte a Független Hírügynökség Kft. felszámolását.

A Független Hírügynökség (Fühü) 2011. június 16-án jelentette be, hogy megszűnik, miután nem volt érdemi kereslet fizetős hírügynökségi szolgáltatásai iránt, főképp az MTI ingyenessé válása után. Ezután kezdődött meg a cég végelszámolása, a napokban pedig elrendelték a felszámolását. A bíróság az EC-Cont Gazdaság-ellenőrző és Vagyonértékelő Kft.-t jelölte ki felszámolónak – írja a Gazdaság.hu.

A Független Hírügynökség Kft. a Braun & Partners Kft. tulajdonában áll, amely fölött Braun Róbert, Iglódi Csaba és a svájci székhelyű B & P International AG diszponál. Az RTL Klub volt munkatársai által alapított társaságot 2011 elején vásárolták meg. Az akvizíció után egy hónappal készült el a lex Fühü néven elhíresült törvény, amely kivette az MTI-t a szokásos piaci szabályok alól, azaz nem minősül erőfölénnyel való visszaélésnek, hogy az állami hírügynökség ingyen adja híreit.

A társaságot a Braun & Partners Kft. alapította 3 millió forint jegyzett tőkével 2007. december 20-án Navyblue Europe Tanácsadó Kft. néven, a cégben társtulajdonos volt a skót Navyblue International Ltd., a vállalkozás főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás volt, ami azóta sem változott. Ebbe a "bőrbe" bújt bele a Független Hírühynökség 2011. február elején, eközben – 2010 augusztusának közepén – a skótok kiszálltak a cégből. A tulajdonosok tavaly júniusban jelentették be a társaság megszüntetését, végelszámolási eljárás alá vonták a céget, ami idén január 19-én felszámolási eljárásba váltott.

A társaságnak az utóbbi két évben nem ment jól, míg 2009-ben még 14 millió forint feletti árbevételt mutatnak az Opten céginformációs szolgáltató adatai, 2009-ben ez nulla forint volt, és 2010-ben is csak 539 ezer forintot tett ki. A vizsgált évek mindegyikében veszteséges volt a cég, 2009-ben 532, egy évvel később 1,6 millió, 2010-ben pedig 462 ezer forint volt az adózott veszteség.

Az új tulajdonos a Reutershez hasonló multimédiás tartalomgyárrá akarta fejleszteni a Független Hírügynökséget. Braun úgy gondolta, hogy a klasszikus hírügynökségi tudósítások mellett arra is lesz kereslet, hogy egy külső partner témákat találjon és dolgozzon fel a médiacégeknek – írta korábban az Index. Sőt, azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egy-egy kevésbé nyereséges tematikát vagy rovatot külső partnerekhez szervezzenek ki a jövőben a kiadók, így a tervek szerint a Független Hírügynökség egész rovatok munkáját át tudta volna venni költséghatékonyan, ha erre lett volna szükség. A válság miatt azonban nem sikerült befektetőt találni a médiapiacon, a bevételek pedig a fenntartási költségek töredékét fedezték. Nem segített az sem, hogy miután megvették a céget, a jobboldali sajtó azonnal felmondta a szerződést a Fühü-vel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

Szárnyalnak a Samsung telefonjai, hat éve nem mentek ilyen jól

Szárnyalnak a Samsung telefonjai, hat éve nem mentek ilyen jól

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják