szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Végelszámolással megszüntetik a The Dream Merchant Kft.-t, amely a világhírű luxemburgi Cirque Du Soleil tulajdonában áll - írja a gazdasag.hu. A társaságot vélhetően adóoptimalizálási okokból tartotta fenn a cirkusz, a cég 2010-es árbevétele 84 millió dollár volt.

A Cégközlönyben közzétették a The Dream Merchant Company Kreációs és Üzletviteli Szolgáltató Kft. végelszámolásáról szóló határozatot. A társaságot 2001-ben alapította a montreali székhelyű Groupe Cirque Du Soleil Inc., 2010-ben került át a luxemburgi leánycéghez. Az éves beszámoló alapján érdemi tevékenységet nem végzett a társaság Magyarországon, vélhetően adózási okok indokolták az alapítását. Mindössze egy munkavállalót foglalkoztatott.

Az utolsó leadott beszámoló alapján 2010-ben a társaság 85 millió dollár nettó árbevétel ért el, teljes egészében exportból, jogdíjak beszedéséből. Az összeg jelentős része az Egyesült Államokból származott, de Európából, Dél-Amerikából, Oroszországból is származott jogdíjbevétele. A beszámolóban feltüntetett tetemes értékcsökkenés elsősorban a vagyoni értékű jogok értékcsökkenése eredményezte.

A cég aktívan kölcsönzött más Cirque Du Soleil cégeknek, jelentős kamatbevétele származott ebből. A magyar társaság 46 millió dollár mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2010-es évet.

A Cirque du Soleilt egy húszfős, utcai előadóművészekből álló csoport alapította 1984-ben, a szervezetnek jelenleg ötezer  alkalmazottja van, amelyből több mint 1300 artista, a világ 50  különböző országból. A társulat különböző előadásait eddig több mint 100 millió néző látta öt kontinens több mint 300 országában. Legutóbb az idei, 84. Oscar-díjátadón mutattak be egy rövid műsort.

A kortárs cirkusz 2007-ben és 2008-ban Delirium című produkciójával, 2010-ben pedig Saltimbanco című nagyszabású akrobatikus darabjával lépett fel Magyarországon. A társulat az idén május 17-20. között öt előadáson mutatja be Alegría című darabját a Papp László Budapest Sportarénában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni