szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt a "Nagyi tésztája 4 tojásos száraztészta" termékek forgalmazását megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tészták pontos cégneve nem volt feltüntetve és a jelzett tojásmennyiségnek is csak töredékét tartalmazták a tészták.

A hivatal munkatársai a Tesco vecsési áruházában találták azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg a vonatkozó előírásoknak - áll a minisztériumi közleményben. A ,,Nagyi tésztája" logó alatt forgalmazott termékek - fodros nagykocka, tarhonya, spagetti, orsó, szarvacska -csomagolásán a gyártó neve mellett nincs feltüntetve a címe, márpedig európai uniós és hazai előírások szerint a gyártó vagy forgalmazó neve vagy cégneve mellett a címét is szerepeltetni kell a forgalmazott termékek csomagolásán - írja a minisztérium.

A hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45 ezer csomag, összesen mintegy 22500 kg tésztát.

Valamennyi „Nagyi” elnevezésű száraztészta fajtából mintát is vettek - írja a VM, a laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt.-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az Igazgatóság illetékes kerületi hivatala, ezen kívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell.

Tekintettel arra, hogy a tészták Csehországból származnak, a kifogásolt terméket vagy visszaszállítják a gyártóüzembe, vagy megsemmisítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!