Molnár Csaba
Molnár Csaba

Vezető pozícióra tör az élelmiszer-kiskereskedelemben a CBA-csoport, amely a magyar tulajdonú vállalkozásokat "helyzetbe hozó" Orbán-kormány egyik kedvezményezettje lehet. Az idén 20 éves CBA-csoport az ünnepélyes évfordulót egy baloldalhoz inkább köthető médiaszemélyiséggel celebrálná. Gyorsinterjú Baldauf Lászlóval, a CBA-csoport vezetőjével.

hvg.hu: Mi kell ahhoz, hogy élre álljon a CBA?

Baldauf László: Mindenképpen növelni szeretnénk az eladási pontjaink számát, emellett a már meglévő hálózat korszerűsítése terén is nagyon komoly feladataink vannak. Jelenleg mintegy 900 egységünkre vár felújítás. Ezt az irányt erősíti, hogy a három éve indított CBA Príma-projekt kifejezett sikertörténet, ami a csoport eredményén is egyértelműen meglátszik. A magyarországi vásárlók „díjazzák” a minőségi szolgáltatást, érdemes tehát fejleszteni.

Baldauf László Orbán Viktorral
©

hvg.hu: Hogyan állnak a CBA-val hírbe hozott magyarországi szupermarketláncok megszerzéséről folyó tárgyalások? A sajtó gyakorlatilag tényként kezeli, hogy a francia Delhaize-csoporthoz tartozó Match és Profi hálózatokat szemelték ki. Mikorra várható a tárgyalások lezárása?

B. L.: Nem titok, hogy extenzív terjeszkedési szándékaink vannak, és az sem, hogy jelenleg is folytatunk tárgyalásokat. Arról azonban, hogy kivel vagy kikkel és miről, egyelőre nem nyilatkozhatok, ám amint ezek a megbeszélések lezárulnak, illetve olyan stádiumba jutnak, hogy részleteket is közölni lehet, nem fogunk késlekedni a tájékoztatással. Az is kétségtelen, hogy vannak olyan külföldi érdekeltségű hálózatok, amelyeken nem fejlesztenek, és azt is lehet mondani, hogy „megérettek a kivonulásra”. Ebből persze az is következik, hogy nagyon fontos a kellő óvatosság egy-egy akvizíció során, nagyon sokba kerül ugyanis az üzletek rendbe hozása. Emellett folytatjuk a külföldi terjeszkedést is. Brüsszeli üzletünk szeptemberben nyílik meg és kaptunk nagyon határozott megkeresést Párizsból, Berlinből, Münchenből, Londonból és Madridból új üzletek nyitására. Kiemelten fontosnak tartjuk azt is, hogy belépjünk az orosz piacra.

hvg.hu: Szóba került esetleg az is, hogy az élelmiszeripar és -kereskedelem más szintjeire is belépnek?

B. L.: Ha arra gondol, hogy beszállnánk a gyártásba, azaz az élelmiszer-termelésbe, azt tudom mondani, hogy nem tervezünk gyárakat, termelőüzemeket vásárolni.

hvg.hu: Az elsők között állapodott meg a kormányzat a CBA-val az átalakított cafeteria-rendszer egyik alappillérének számító Erzsébet-utalvány elfogadásáról, miközben a külföldi tulajdonban lévő hipermarketláncokkal hosszan elnyúló tárgyalásokba bonyolódtak. Látszanak-e a „repülőrajt” eredményei?

B. L.: A februári forgalmunkra semmiféle hatással nem bírt az Erzsébet-utalvány elfogadásáról valóban viszonylag hamar megkötött megállapodás, sőt még március első felében sem érzékeltünk különösebb növekedést. Csak a múlt hónap második felében látszottak az utalvány megjelenésének hatásai. Megjegyzem egyébként, hogy a CBA mindig is nagyon nyitott volt a különböző étkezési és vásárlási utalványok elfogadására, a korábban forgalomban lévők mindegyikével lehet(ett) vásárolni nálunk.

Geszti Péter és a CBA

Az eddig inkább a balközépen jeleskedő, politikai kampányok tanácsadójaként is közreműködő dalszövegíró és reklámszakember vezényli az ellenkező oldalhoz köztudottan szorosan kötődő CBA kiskereskedelmi hálózat létrehozásának huszadik évfordulójához kapcsolódó „parádét”. Baldauf László egyértelműen fogalmazott ezzel kapcsolatban: „feltett szándékunk, hogy a rendkívüli képességekkel bíró szakembert a mi oldalunkra csábítsuk”. Szerinte jó úton járnak ahhoz, hogy teljessé tegyék azt, ami a Nemzeti vágta átadásával Geszti és a CBA-ban üzlettárs Lázár testvérek között elkezdődött. Az elnök felsőfokon beszélt a médiaszemélyiségről, aki szerinte „ha Amerikában született volna, már rég világsztár lenne”. Baldauf a sajtótájékoztatóját egyébként a "Hajrá, Magyarország, hajrá, CBA" szófordulattal zárta.

hvg.hu: Mi a véleménye arról a kormányzati kezdeményezéséről, amely az Erzsébet-konstrukcióba terelné az eddig készpénzben fizetett különféle szociális juttatásokat?

B. L.: Kereskedőként csak üdvözölni tudom ezt a kormányzati szándékot, jó döntésnek tartanám, amennyiben megvalósulna. Ennek érdekében azonban semmilyen lobbitevékenységet nem folytatunk, úgy gondolom, ez nem a mi feladatunk, hanem a szakmai érdekképviseleti szervezeteké.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

Százmillióért toboroznak nyugdíjas dolgozókat a fővárosi fürdőkbe

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Balog Zoltán a Néppártról: Még soha nem álltunk ilyen közel a szakításhoz

Balog Zoltán a Néppártról: Még soha nem álltunk ilyen közel a szakításhoz

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Nyári táborok: új trend, hogy a külföldön élő magyarok hazaküldik a gyereket nyárra

Nyári táborok: új trend, hogy a külföldön élő magyarok hazaküldik a gyereket nyárra

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben