szerző:
MTI

Megszavazta az 50 forintos törzsrészvényenkénti osztalékot a Magyar Telekom Nyrt. éves rendes közgyűlése hétfőn a 2011. évi eredmény után.

A társaság az 52 milliárd 117 millió 584 ezer 50 forint osztalékot a 31 milliárd 674 millió 886 ezer 710 forintos nettó eredményből, illetve a fennmaradó 20 milliárd 442 millió 697 ezer 340 forintos részt az eredménytartalékból fizeti ki. Az osztalék kifizetésének első napja május 15. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja május 8.

A döntés alapján a április 20-án a cég igazgatósága részletes közleményt jelentet meg az osztalékfizetés rendjéről a társaság és a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az osztalékot a Magyar Telekom Nyrt. megbízása alapján a Keler Zrt. fizeti ki. A közgyűlésen a részvényesek 65,18 százaléka képviselteti magát.

Az eseményen Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a társaság gazdálkodásáról elmondta: a vállalat eredményei nagyon érzékenyek a belső kereslet változásaira. Erősen összefügg a munkanélküliség alakulásával és a rendelkezésére álló, elkölthető jövedelemmel. Mindezt mutatja, hogy az elmúlt két évben a gazdaság alakulásának megfelelően változott a társaság helyzete is.

A vezetékes hangpiacról elmondta, az ügyfél-lemorzsolódás 8,8 százalékról 5 százalékra csökkent 2011-ben a megelőző évhez képest, miközben a vezetékes szélessávú piacon a társaság stabilan tartja 37 százalékos részesedését. A 3,213 milliós digitális televíziós piacon 1,2 százalékponttal lemaradva az UPC mögött második volt tavaly a Magyar Telekom, megerősítve a pozícióit részben annak köszönhetően, hogy gyorsan nő az internetes IPTV-előfizetőinek száma.

A mobil hang- és szélessávú piacon 45 és 48,7 százalékos részesedéssel első volt tavaly is a T-Mobile márka, miközben tavaly a negyedik negyedévben az előfizetéses ügyfelek között az okostelefon eladások már elérték a 80 százalékot. Az elnök-vezérigazgató elmondta, a társaság az elmúlt években növelte hatékonyságát, hiszen a 2008. évi 121 milliárd forintos munkaerő költségét tavaly 105 milliárdra csökkentette, miközben a nettó egyéb működési költsége 131 milliárdról 106 milliárdra mérséklődött. Az idén a munkaerő költségmegtakarítások a tervek szerint elérik a 3,4 milliárd forintot 2010 végéhez képest, amikor az összes munkaerő költség 106 milliárd forint volt.

Christopher Mattheisen az idei évről elmondta, a bevételek várhatóan szinten maradnak, illetve kis mértékben, mintegy 2 százalékkal csökkenhetnek, mivel a lakosság körében erősödnek recessziós félelmek. A háztartások tartanak attól is, hogy 2012-ben kisebb jövedelem áll majd rendelkezésükre, mint tavaly. Ugyanakkor pozitív, hogy például a bővülő energia-viszonteladások lehetővé teszik a bevétel stabilizálását, illetve növelését - tette hozzá.

A kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredmény (EBITDA) az idén várhatóan 4-6 százalékkal csökken, míg a beruházásokra fordítandó összeg nem változik, s a tavalyi mintegy 84 milliárd forintos szinten marad. Egy kisrészvényesi kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a macedón vizsgálatokkal kapcsolatban összesen 47 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Telekom. Az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) és igazságügyi minisztériummal (DOJ) történt megállapodással a vizsgálat lezárult. Az egyezség alapján további kifizetés nem lesz.

A közgyűlés 1 098 028 millió forint mérleg főösszeggel és 3179 millió forint adózott eredménnyel jóváhagyta a Magyar Telekom Csoportnak az unió által elfogadott nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint elkészített 2011. évi konszolidált éves beszámolóját. A közgyűlés a magyar számviteli szabályok (HAR) szerint is elfogadta 918 414 millió forint mérleg főösszeggel és 31 675 millió forint adózott eredménnyel az éves beszámolót.

A közgyűlés új igazgatósági tagot is választott: Dietmar Frings ugyanis lemondott tagságáról, s helyette Günter Mossal került a testületbe 2013. május 31-ig. Mivel lemondott Varju György, a felügyelő bizottság egyik munkavállalói képviselője, helyette Őz Évát választották meg, szintén 2013. május 31-ig.

A társaság könyvvizsgálójának a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. választották 2013. május 31-ig, illetve a 2012. üzleti évet lezáró közgyűlés napjáig. A társaság munkájáért nettó 191,151 millió forint díjazásban részesül, illetve további nyolc százalék költségtérítésre jogosult.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot legfeljebb 104 274 254, egyenként 100 forintos névértékű Magyar Telekom törzsrészvény vásárlására javadalmazási politikájával összhangban. A részvényeket a társaság a tőzsdén keresztül veheti meg, a cég által fizetett részvényenkénti ár 5 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg a vásárlás napján a Budapesti Értéktőzsde nyitószakaszában kialakult piaci árat. A részvényenkénti legalacsonyabb vételi ár 1 forint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Agresszíven üvöltöztek a ferencvárosi szavazatszállítók, mikor kérdőre vonták őket

Agresszíven üvöltöztek a ferencvárosi szavazatszállítók, mikor kérdőre vonták őket

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere