szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság szerint egy közbeszerzési dokumentumból kiderült Simicska Lajos évek óta őrzött titka: papír van arról, hogy a kormányközeli üzletember a Közgép Zrt. tulajdonosa. A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. „tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos” – a lap hétfői cikke szerint ez olvasható a Nyilatkozat címet viselő dokumentumban, amelyet Németh Miklós vezérigazgató írt alá.

A lap emlékeztet: a magyar sajtó évek óta próbálja bizonyítani, hogy a Közgép nemcsak a szóbeszéd szerint, hanem ténylegesen is Simicska Lajos cége. Eddig azonban nem találtak olyan iratot, amely ezt igazolta volna.

Simicska Lajost a média óvatosabb fele nem szívesen nevezte meg a Közgép tulajdonosaként. A szerkesztőségek és jogászaik nem vállalták, hogy egy sajtóperben a bíróság előtt próbálják valamivel alátámasztani: nemcsak úgy hallották, de bizonyítani is tudják az egyre befolyásosabb üzletember érdekeltségét az állami nagyberuházásoknál milliárdokat kasszírozó építőipari cégben – fogalmaznak a cikkben.

A Népszabadság birtokába jutott dokumentum szerint Németh Miklós vezérigazgató leírta és aláírta: a Közgép tulajdonosa Simicska Lajos. A vezérigazgató törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor megnevezte cége tényleges tulajdonosát. Az új közbeszerzési törvény szerint ha részt akar venni ugyanis vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosairól is. Márpedig Németh Miklós nyilatkozata láthatóan éppen egy közbeszerzési eljárás kiírója számára készült – jegyzik meg.

A lap szerint lehet, hogy Simicska Lajos nem a Közgép vezérigazgatóját kárhoztatja majd „titka” nyilvánosságra kerüléséért. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírások alapján a Közgép több mint egytucatnyi pályázatkiírónak elküldhette ugyanis ezt a nyilatkozatát. Ilyen például a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatala, amely éppen kármentesítésre keres vállalkozókat, vagy a mélyépítőt kereső XVII. kerületi önkormányzat, az M5-ös autópályán építkező Állami Autópálya-kezelő, a rendezvénytér kialakítására készülő győri polgármesteri hivatal, vagy akár a Baross tér felszíni rendezéséhez kivitelezőt kereső BKV.

©

A Reuters is kíváncsi volt

A Reuters hírügynökség március közepén írt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz hű üzletemberek tartják ellenőrzésük alatt itthon a közpénzek és az uniós források elosztásáért felelős intézményeket. A cikk szerint Nyerges Zsolt cége, a Közgép 2010 óta jelentős, 200 milliárd forint értékű állami megbízásokat kapott, és Nyerges egyike azon szereplőknek, akik a Fidesz körül az elmúlt tizenöt évben kiépült üzleti birodalom tagjai.

Megemlítik az írásban Simicska Lajos és Nyerges közös reklámcégét, a Publimontot is, amely mások mellett a BKV egyes reklámfelületeinek továbbértékesítével foglalkozik, és csak a Szerencsejáték Zrt.-től 250 millió forintos megbízást zsebelt be az elmúlt három hónapban.

Nyerges nem kívánt a Reutersnek nyilatkozni, Simicska pedig nem válaszolt a megkeresésre.

A Napifix blog szerzője Találkozni akarok Lajossal és Zsolttal! néven Facebook-csoport hozott létre, arra hivatkozva, hogy sokan csak a nevüket ismerik a médiából, de jelentős befolyásuk van egyes pénzügyekre.

A Demokratikus Koalíció pedig korábban arra szólította fel a kormányt: hozzák nyilvánosságra, hogy kik állnak az állami megbízások sorát elnyerő Közgép Zrt. mögött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!