szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A közeljövőben lezárhatja a tárgyalásokat a Népszabadság teljes megvásárlásáról a Ringier Kiadó - mondta szerdán újságíróknak a kiadóvállalat ügyvezető igazgatója. Némi árbevétel csökkenés mellett jó üzemi eredményről számolt be a Ringier magyarországi részlege.

Mihók Attila ennél közelebbi dátumot nem árult el a Népszabadság Zrt.-nek a Szabad Sajtó Alapítvány tulajdonában lévő 27 százalékos tulajdonrészének megvételéről. 

A napilap árbevételéről szólva az ügyvezető elmondta: ez 2011-ben is csökkent, ám a megelőző évnél kisebb mértékben, de míg korábban a veszteséget inkább a napi működés okozta, tavaly az elbocsátások és a főszerkesztőváltás miatti egyszeri tételekből fakadt. Az év végére azonban két hónapban is nyereséget produkált a lap - tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki egyben a Népszabadság elnök-vezérigazgatója.  A Ringier Magyarország árbevétele 13,99 milliárd forint volt 2011-ben, ami némi visszaesést jelent a 2010-ben elért 14,29 milliárd forinthoz képest. Az árbevétel arányos üzemi eredmény viszont a 2009-es 12,8 százalékról 13,4 százalékra nőtt az elmúlt évben. A tavalyi év végén két olyan hónap is volt, amikor a Népszabadság kiadója már nyereségesen működött.

A Ringier esemény és szórakoztatás portfóliója egyre fontosabb bevételi csatorna, a könyv eladásokból már a tavalyi évben is nagyon komoly árbevétel és eredmény származott.Az egyes üzletágak teljesítményét tekintve az igazgató hangsúlyozta, hogy átalakulóban van a kiadó bevételi struktúrája, amíg a napilap és a magazin divízió esetében csökkenés tapasztalható, az egyéb termékek – könyvek, dvd, cd, koncertek, jegyértékesítés, online hirdetési bevételek – növekedés volt a múlt évben. A következő években is bővülést várnak ezekben a szegmensekben.

Mihók Attila közölte azt is: a jelenleg megbízott főszerkesztővel működő szerkesztőség élére a felvásárlást követően kerülhet végleges vezető. A szerkesztőség várhatóan júniusban, legkésőbb júliusban költözhet a Bécsi úti irodából a Ringier VIII. kerületi székházába. Az igazgató lehetségesnek tartotta, hogy az elmúlt években többszöri elbocsátáson átesett szerkesztőségben a bevételek függvényében további létszámcsökkentést hajtsanak végre a jövőben, közölte ugyanakkor, hogy a lapnál dolgozók létszáma és a költségek már összehasonlítható mértékűek a kiadó többi napilapjával.

A Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a magyar piacon. Megjelenteti Magyarország legnagyobb napilapját, a Blikket, valamint az egyetlen sportnapilapot, a Nemzeti Sportot. A napilapok mellett több magazin, könyvek, valamint internetes portálok tartoznak a portfóliójába. A Népszabadság Rt. 1990-ben alakult meg a Bertelsmann-csoport részvételével, miután a rendszerváltozást követően, 1990 márciusában az állampárt jogutódja lemondott a Népszabadság tulajdonjogáról, és az új lapgazda az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány lett.

A svájci Ringier Kiadó 2001 novemberében szerzett 49,9 százalékos részesedést a Népszabadságban, megvásárolva a Bertelsmann tulajdonrészét, majd 2005. április 27-én megszerezte a többségi tulajdonrészt. Jelenleg a részvények több mint 70 százalékát birtokolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban