szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mol Nyrt. az első negyedévben 73,7 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 92,7 milliárd forinttal. A porfolio.hu által megkérdezett elemzők az első negyedévre 42,5 milliárd forint nettó profitot vártak.

A kedden közzétett konszolidált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a Mol bevétele 1348,3 milliárd forint volt, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A közlemény idézi Hernádi Zsoltot, a cég elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: a Mol jó helyzetben van ahhoz, hogy kiemelkedő növekedést érjen el középtávon. Jelentős energiát fordítanak a Magyarországon, Horvátországban és Irak kurdisztáni részén folyó kutatási tevékenységükre, miközben felgyorsítják beruházási programjukat Oroszországban és Kazahsztánban is az új készletek felszínre hozatala érdekében.

Kelet-Közép-Európában, elsősorban Horvátországban is folynak jelentős beruházások. A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág kedvezőtlen piaci környezete miatt egy átfogó programot dolgoznak ki és indítanak el a profitabilitás növelése, a pozíciók megőrzésére érdekében. Az új programtól a következő három évben 500-550 millió dollár kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredmény (EBITDA) növekedést várnak.

A program a teljes integrált downstream értékláncra kiterjed a kőolaj szelekciótól a finomítói és petrolkémiai termelésen át, egészen a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi tevékenységekig. Az elsődleges cél a működési és fenntartási költségek csökkentése, ami a teljes 500-550 millió dolláros terv 60 százalékát teszi ki. Az egyik legfontosabb költségelem, az energiaköltség, amelynek racionalizálása a legnagyobb mértékben járul hozzá a költségcsökkentéshez.

A Mol az első három hónapban 157,4 milliárd forint EBITDÁt ért el, 11 százalékkal kisebbet, mint egy évvel korábban.

Az első negyedévben a speciális tételek nélküli nettó eredmény 83,2 milliárd forint volt, míg a bázisidőszakban 99,5 milliárd forint. A szintén így számolt EBITDA 6 százalékkal, 175,2 milliárd forintra csökkent. A mérséklődés mögött elsősorban a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág alacsonyabb szénhidrogén-termelése és a downstream esetében a tovább romló külső környezet áll. Ugyanakkor az eredmény 60 százalékkal magasabb az előző negyedévnél, miután a downstream a veszteséges 2011. IV. negyedév után ismét nyereséget termelt.

Az upstream szegmens speciális tételek nélküli üzleti eredménye 11 százalékkal 78 milliárd forintra csökkent az első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az eredményt egyebek mellett csökkentette a lakossági célú földgáz árának magyarországi szabályozása; az alacsonyabb kelet-közép európai kitermelés, ezen belül főként a termelés természetes csökkenése, illetve a kedvezőtlen időjárási viszonyok hatása a horvát offshore mezőkön; a szíriai bevétel hiánya, ahonnan tavaly október óta nem érkezett kifizetés. A magyarországi termelés bányajáradéka 27 milliárd forint volt, 9 százalékkal magasabb az előző évhez viszonyítva.

A downstream szegmens 21 milliárd forint pozitív működési eredményt ért el az első negyedévben, ami 45 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, ugyanakkor jelentős javulás a 2011 negyedik negyedéves veszteséghez képest. Bár a termékek iránt nyomott a kereslet, a javuló termékszerkezet, az értékes motorüzemanyagok magasabb aránya mérsékelte a kedvezőtlen külső környezet hatását.

Az előző negyedévben elkönyvelt 40 milliárd forintos negatív üzlet eredményhez képest a kedvezőbb nyersanyag- és termelési szerkezet, illetve a külső környezet mérsékelt javulása látványos eredménynövekedéshez vezetett.

A Mol-csoport teljes kőolaj- és petrolkémiai termék-értékesítése 7 százalékkal csökkent, amelynek fő oka a nyomott piaci kereslet a közép- és dél-kelet-európai piacokon. Ez alól csak Szlovákia volt kivétel. Ugyanakkor a motorüzemanyag-értékesítés csak mérsékelten esett vissza a teljes piachoz képest. A kiskereskedelmi értékesítés teljes mennyisége, beleértve a kenőanyag és autógáz értékesítést, 4 százalékkal csökkent 2011. első negyedévéhez képest.

A gáz szegmens speciális tételek nélküli üzleti eredménye az első negyedévben 12 milliárd forint volt: a gázszállító cég, az FGSZ Zrt. eredménye jelentősen nőtt a bázishoz képest, amire azonban negatívan hatott a gáztarifák tavalyi ideiglenes befagyasztása. Ugyanakkor a horvát Prirodni Plin, az INA gázkereskedő cége 15 milliárd forint vesztesége rontotta a szegmens eredményét. A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 4,7 milliárd forint volt az első negyedévében, szemben az egy évvel korábban elért 28,4 milliárd forint nyereséggel.

A beruházások és befektetések értéke 38 milliárd forint volt 2012 első negyedévében, ami 11 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A beruházások az upstream szegmensben a kelet-közép-európai régióra, Oroszországra és Irak kurdisztáni régiójára, míg a downstream szegmensben a Pozsonyi Hőerőmű (TPP) átépítésére irányultak.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záró ára 16250 forint volt, míg az elmúlt egy évben 13760 forint és 24120 forint között mozgott az árfolyama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni