szerző:
hvg.hu

Az energia-portfólió és a piaci verseny átalakulása, valamint az infrastrukturális beruházások megvalósíthatósága alakítja az energetikai és közmű szektor jövőjét. Az iparág szereplői a legnagyobb kihívást a fejlesztésekhez elengedhetetlen forrásszerzésben látják.

"A következő két évtizedet a megújuló és a gázalapú termelés arányának további növekedése és a fogyasztókért folyó verseny erősödése jellemzi majd. A legnagyobb kihívást azonban a beruházásokhoz szükséges források előteremtése, valamint az ellátási problémák okozzák majd.” – foglalja össze a PwC 12. Globális Éves Villamosenergia-ipari Felmérés eredményeit Osztovits Ádám, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának cégtársa.

Aktív befektetési időszak elé néz az iparág: a felmérésben résztvevők közel 70 százaléka tervez valamilyen nagyobb beruházást a közeljövőben hatékonysága illetve versenyképessége növelése végett. A beruházásokban még sokáig vezetni fog a gázalapú termelői kapacitások létesítése, a cégek 55 százaléka tervez ilyen beruházást. Más iparágakhoz hasonlóan az energetikai cégvezetők 80 százaléka számára is gondot okoz a finanszírozás.

Kívülről jön a fő versenytárs

Az okos hálózat elterjedését szinte biztosra veszik a válaszadók, és ez megváltoztatja versenystratégiájukat is. A közműcégek többségének nagy kihívás lesz a felerősödő verseny a kisfogyasztói piacon. Új gondolkodásmódra, új CRM rendszerekre és akár új stratégiai partnerek lesz szükségük. 27 százalékuk attól tart, hogy fő versenytársuk a jövőben egy, az energiaiparon kívülről érkező, bejáratott márkanevű cég lesz más iparágból például a telekommunikációs szektorból, vagy a pénzügyi szektorból.

Az iparág üzenete világos a kormányzat felé: az energiaigény kielégítéséhez nem piaci reformokra, hanem befektetésbarát környezetre van szükség. A válaszadók közel 80 százaléka szerint a hálózati befektetést támogató szabályozási környezet kialakítása, kiemelt fontosságú. A piacok jobb hálózati összekapcsolását is egyértelműen fontosabbnak tartják, mint a liberalizáció folytatását. Míg előbbit a válaszadók háromnegyede, utóbbit csak harmada javasolja kormányzati prioritásnak.

Az iparági szereplők növekvő fenyegetettséget látnak a fogyasztók fizetőképességének csökkenésében. Véleményük szerint Európában és Észak-Amerikában a következő 20 évben jelentősen megnő azon háztartások száma, akiknek alapvető energiaszükségletük fedezése is anyagi problémát okoz. A korlátozott fogyasztói fizetőképességből adódóan a hálózatfejlesztés költségei kevésbé háríthatóak át a fogyasztókra.

2030-ra alapvető változást jósolnak a felmérés résztvevői a megújuló energiák szerepét illetően: a válaszadók 80 százaléka szerint a tradicionális megújuló energiaforrások, mint a víz, szél és a nap húsz éven belül támogatások nélkül is versenyképes lesznek. A kutatásban részt vevő vállalatok energiamixében a nem fosszilis energia aránya 2030-ra a jelenlegi 34-ről várhatóan 43 százalékra nő, ám még ez is távol van a globális felmelegedés 2 Celsius fokos korlátozásához szükséges, 2035-re előirányzott 58 százalékától.

Szkeptikusak a vélemények a fosszilis üzemanyagok kivezetésének támogatását illetően a következő évtizedekben. Habár a célok ismertek, mégis a válaszadók közel fele szerint nem váltják be a reményeket 2030-ig az előirányzott energiahatékonysági programok. Véleményük szerint a befektetések középpontjában a továbbiakban is a gázfejlesztések lesznek fókuszban, köszönhetően Kína és egyéb gyorsan fejlődő országok növekvő keresletének. 2030-ra az iparági szereplők gázfelhasználása várhatóan 29 százalékról 33 százalékra nő majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba