szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Januártól elektronikusan intézhetők az építési engedélyek - közölte a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára csütörtökön egy budapesti szakmai tanácskozáson.

Szaló Péter elmondta: az építési engedélyezési eljárást a hatóságok már az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) segítségével végzik, ezt megelőzően azonban szeptember végéig módosul az építési törvény.

A június közepe óta a parlament előtt lévő építési törvény módosításhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletek július közepén jelennek meg a tárca honlapján, és akkortól véleményezhetők - tette hozzá a helyettes államtitkár. Az ÉTDR közel 90 százalékos uniós támogatású, összesen 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg.

Az engedélyeztetés digitálissá válik
©

A még fejlesztés alatt lévő rendszert Varga Illés Levente, a tárcánál alakult munkacsoport képviseletében mutatta be. Az engedély iránti kérelem - a mellékleteivel együtt - ugyan továbbra is beadható lesz papíralapon is, de maga az ügyintézés elektronikusan folyik. A szakhatóságok is így nyilvánítanak véleményt, és ha az ügyfél maga is elektronikusan kezdeményezte az eljárást, akkor ugyan így nyomon is követheti azt. Amint Szaló Péter fogalmazott: átláthatóak és jogszerűek lesznek januártól az építési engedélyezési eljárások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Három újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Három újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése