szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új adónemek mellett a pénzforgalmi elszámolásra való áttérés is sokat segíthet a kisvállalkozások likviditásának javítását, illetve könnyítését. Az a kisvállalkozás választhatja ezt a megoldást, amelynek áfás bevétele nem éri el az 500 ezer eurót − nagyjából 150 millió forintot. Ez a rendszer is lehetőséget nyújt azonban "okos" megoldásokra, amelyek révén hosszabb-rövidebb ideig meg lehet úszni az áfa befizetését.

A pénzforgalmi elszámolás jelentősen javíthatja is vállalkozások likviditásukat: csak akkor kell megfizetni az áfát a kiállított számla után, ha annak ellenértékét megkapja a vállalkozás – írja a Napi Gazdaság Online. A pénzforgalmi áfát választó cég vevője, ügyfele is csak akkor helyezheti levonásba a számla alapján az áfát, ha már fizetett − kommentál Földes Balázs, a KPMG igazgatója. Emellett természetesen a pénzforgalmi elszámolást választó társaság maga is csak akkor jogosult áfát levonni, ha a saját beszállítóinak kifizette a számla ellenértékét − akkor is, ha a partner nem választotta ezt a fajta elszámolási módot.

Ez az előírás biztosítja, hogy a rendszer működőképes lesz, s nem üt jelentős rést a költségvetésben. Ha ugyanis csak a befizetési határidő csúszna, s a levonási jog nem, akkor elég nagy kockázatot vállalna az állam. Alapból neki kellene ugyanis finanszíroznia azt az időszakot, ami az áfa levonása és befizetése közt eltelik − mivel ez most fordítva van, a kockázat a cégeké, az áfát akkor is be kell fizetni, ha a számlát sosem egyenlíti ki a vevő. Sőt némi plusszal is számolhat, hiszen a levonási jog akkor is csúszik, ha az eladó nem, csak a vevő választott pénzforgalmi áfát.

A pénzforgalmi rendszer első körben a cégek likviditását javítja, de természetesen itt is lehet "okoskodni". Ha egy cég a lakosságnak értékesít, szolgáltat − építőipar, takarítás, felújítás −, van lehetőség megúszni egy időre az áfafizetést. Annak ellenére, hogy azonnal fizet a vevő − készpénzben −, írhatnak olyan elismervényt, ahol a fizetés későbbre van dátumozva, például 12 hónappal. Így a cégnek egy évig nem kell befizetnie az áfát. Nagyot itt nem lehet szakítani, hiszen jelenleg ez a kör épp nem arról híres, hogy számlát adna és áfát fizetne a lakossági megrendelések után.

Játékteret találhatnak azok, akik olyan vállalkozásnak adnak el terméket, nyújtanak szolgáltatást, amely nem jogosult áfa levonására − alanyi mentes cég, bank, biztosító, közintézmény. Az iskola például 127 millió forintért új számítógépeket szerez be. Ha ezt megveszi, nem tudja levonni az áfát. Viszont ha létrehoz egy beszerző céget, amely pénzforgalmi áfát választ, s az veszi meg a gépeket, majd adja el azt az iskolának tízéves részletfizetésre, a beszerző cég levonhatja az áfát, hiszen azonnal kifizette a gépeket. Befizetnie ugyanakkor csak tíz év alatt kell, hiszen ennyi idő alatt kapja meg az iskolától az ellenértéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály