szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen növelte a negyedik mobilszolgáltató, az MPVI alaptőkéjét a cég három tulajdonosa a közelmúltban - írja a Világgazdaság pénteki száma. A Magyar Posta apportként saját gépjárműparkja reklámfelületeit hozta a cégbe.

Az MPVI mobiltársaságot még áprilisban 500 millió forintos alaptőkével hozták létre a Nemzetközi Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kiírt frekvenciapályázaton győztes konzorcium tagjai, azaz a Magyar Posta (MPL), a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), jelenleg azonban a cég alaptőkéje már meghaladja a 14,6 milliárd forintot - emlékeztet cikkében a Világgazdaság, ám míg az alapításkori félmilliárdot készpénzben fizette be a három állami vállalat, a tőkeemelést már apportban, azaz nem pénzbeli hozzájárulásként teljesítették.

A 14 milliárdos emelés 45-45 százalékát az MFB és az MVM, míg 10 százalékát a Posta állta. Az MVM és az MFB a rájuk jutó kétszer 6,35 milliárdos részt a januárban zárult árverésen elnyert frekvenciahasználati jog átadásával teljesítette, írja a VG, a Magyar Posta viszont egyéb vagyon értékű jogokkal egyenlítette ki a tőkeemelés cégre eső 1,41 milliárd forintos részét.

Az MPL apportként 2027 márciusáig lehetővé teszi az MPVI számára, hogy reklámcélra használja a 1425 darabból álló gépjármű-flottáját, ennek értékét a felek 1,23 milliárd forintra becsülték - állapítja meg a VG cikke. A mozgó reklámfelületen túl a Posta különböző antenna és toronyhelyek, valamint értékesítési pontok használati jogát engedte át szintén majd másfél évtizedre a mobilszolgáltatónak, összesen bő 180 millió forint értékben.

Az alapszabály első verziója óta változott az MPVI igazgatóságának összetétele is, az új alapszabályban már nem szerepel Tokai Magdolna az MVM üzletfejlesztési osztályvezetője és Majoros Sándor az MFB felügyelőbizottsági tagja sem. Helyükre Téren Róbert, az MVM stratégiai igazgatóságának távközlésért felelős vezetője, illetve Kulcsárné Takács Krisztina az MFB Invest Zrt. befektetéskezelési osztályvezetője kerültek - írja a gazdasági napilap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6 millió forint alá szelídült az új VW Golf hazai ára

6 millió forint alá szelídült az új VW Golf hazai ára

Újra 360 fölött a forint, Matolcsyék közbeléphetnek

Újra 360 fölött a forint, Matolcsyék közbeléphetnek

Koronavírus: harmincmillió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: harmincmillió felett a fertőzöttek száma