szerző:
MTI

Csökkentette nettó eredményre vonatkozó várakozását a Graphisoft Park, miután végelszámolás alá került bérlője, az AMRI Hungary.

A Graphisoft Park az AMRI-szerződés megszűnése kapcsán nem változtat a 2012. évi bevételi előirányzaton, de a várható perköltséggel korábban nem számolt, ennek hatására a 2012. évi nettó eredményre vonatkozó várakozást a korábbi 1,7 millió euróról 1,5 millió euróra csökkenti - közölte a társaság a BÉT honlapján hétfőn. A 2013-as várható eredményekre először a november 5-én publikálandó harmadik negyedéves jelentésében ad becslést a Graphisoft Park.

A közlemény szerint a végelszámolás alatt lévő AMRI Hungary Zrt.-vel szemben a bérleti jogviszony megszűnése és a bérleti díj megfizetése kapcsán indított peres eljárással kapcsolatban 2012-ben felmerülő összes közvetett és közvetlen költségek összegét mintegy 200 ezer euróra becsüli a társaság, amelynek megtérülésével 2012-ben még nem számolhat.

Az ügylet lezárásáig a követelés érvényesítéséből várható bevételeket – tekintettel arra, hogy sem az ügylet lezárásának időpontja, sem a ténylegesen befolyó összeg nem ismert – nem veszik figyelembe, azonban a követelés érvényesítésével kapcsolatban felmerült, és várhatóan felmerülő költségeket elszámolják még akkor is, ha azok az ügylet lezárásakor várhatóan megtérülnek.

A Graphisoft Park szeptember 21-én jelentette be, hogy leányvállalata, a Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróságon peres eljárást indított a végelszámolás alatt álló AMRI Zrt.-vel szemben a bérleti jogviszony megszűnése és bérleti díj megfizetése miatt. A peresített követelés nettó összege 4443.477 euró. A követelés tartalmazza a bérleti szerződésből a megszűnéskor hátralévő közel 7 éves időtartamra eső bérleti díj összegét, csökkentve a hasznosítás során várhatóan realizálható nettó bevételek összegével.

Az AMRI Hungary Zrt. 2012. július 19-vel került végelszámolás alá. A Graphisoft Park a végelszámolás megindítására tekintettel a bérleti szerződést az abban foglaltaknak megfelelően 2012. augusztus 31-vel felmondta. Az AMRI Hungary Zrt. és a Graphisoft Park közötti bérleti szerződés alapján a végelszámolás következtében a szerződés teljes hátralévő 79 hónapjára eső bérleti díj egy összegben esedékessé vált. A peres eljárás megindítása azért vált szükségessé, mert az AMRI és anyavállalata, az Albany Molecular Research Inc. (Albany, USA) nem ismerte el a Graphisoft Park szerződésen alapuló követelését.

A társaság fő tevékenysége a budapesti Graphisoft Park elnevezésű ipari ingatlan fejlesztése és hasznosítása. Az árbevétel ingatlan bérbeadásból származik. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság bevételei a második negyedévben 7,25 százalékkal 2,129 millió euróra nőttek, adózott nyeresége pedig 434 ezer eurót ért el, ami 42,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az első félévben a bevétel 7,1 százalékkal 4,235 millió euróra nőtt, a hat havi 940 ezer eurós profit pedig 46,2 százalékkal haladja meg a bázist. 

A Graphisoft Park részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, a papír a hétfői kereskedést 877 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb tőzsdei árfolyama 1.075 forint, a legalacsonyabb 798 forint volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Patakmederbe zuhant egy gázpalackokat szállító autó

Patakmederbe zuhant egy gázpalackokat szállító autó

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Új skót függetlenségi népszavazást akar a miniszterelnök 2021-ig

Új skót függetlenségi népszavazást akar a miniszterelnök 2021-ig

Lenyűgöző életpéldát hagyott ránk örökül a magyar származású operaénekes

Lenyűgöző életpéldát hagyott ránk örökül a magyar származású operaénekes

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Nem hiszik, hogy Orbán hajtotta el őket, nem adják fel a budaörsi tanárok

Nem hiszik, hogy Orbán hajtotta el őket, nem adják fel a budaörsi tanárok