szerző:
hvg.hu

Új technológiai iparág kap lábra Magyarországon, egyre gyorsabban növekszik a használt szoftverek kereskedelme, a mostani százmilliósról többmilliárdosra bővülhet a hazai piac.

Brutális lehet a megtakarítás

Az évenkénti licencbeszerzési költségek az IT-büdzsé meghatározó részei. Így ha a vállalatok azt a licencmennyiséget tudják innentől beszerezni, és abban a verzióban, amelyben már amúgy is használják, nem kell újabb szoftverlicencet venniük, ezzel három év alatt akár 30–70 százalék megtakarítást tudnak elérni.

A szoftvergyártók a jövőben már nem akadályozhatják meg a használt licencek továbbértékesítését még akkor sem, ha a hozzá való programokat, mint az a legtöbb mennyiségi licenckonstrukciónál szokás, internetes letöltés alapján telepítette a vevő – mondta ki néhány hete – egy egyébként 5 éve húzódó perben – az Európai Bíróság.

Magyarországon nagyjából három éve jelent meg az első – és eddig egyetlen – ilyen profilú cég – írja a Világgazdaság. Az azóta tulajdonos- és névváltáson egyaránt átesett Licence Pro Kft. ügyvezetője, Arató E. Árpád szerint a döntés óta érezhetően megélénkült a használt szoftverek kereskedelme. Bár eddig is adott volt, de a határozattal teljes mértékben egyértelművé vált a jogbiztonság a használtszoftver-licenccel rendelkezők számára is, akik egy ilyen ügylet kapcsán költségcsökkentéssel számolhatnak. Az ügyvezető számításai szerint a jelenlegi százmillióról több milliárd forintosra nőhet a piac Magyarországon. A cég nemcsak a használaton kívüli szoftverlicencek felvásárlásával, illetve azok továbbértékesítésével foglalkozik, hanem tanácsot ad a költséghatékony licenctérkép kialakításához is. A társaság eddig 6500 licenc adásvételét kezelte.

Az Európai Bíróság ítélete könnyen oda vezethet, hogy a szoftvergyártók – akik eddig ennek a legnagyobb ellenzői voltak – kénytelenek lesznek maguk is használtszoftver-kereskedőkké válni, hiszen ügyfeleiknek igényük lesz a már nem használt szoftverek eladására és az újabbak kedvezőbb feltételek melletti vásárlására; nagyon hasonlóan az autók piacához, ahol maguk az autószalonok is adnak és vesznek használt gépkocsikat. Új szempontként jelenik majd meg egy szoftver beszerzése előtti mérlegelés során, hogy mekkora lesz a szoftvernek az eladási értéke (és „eladhatósága”) akkor, amikor majd a vállalat nem kívánja azt tovább használni.

Mindezek kedvezőbb hatással lehetnek az új szoftverek árára is, hiszen azoknak kellően alacsonyaknak kell lenniük ahhoz, hogy inkább azt válasszák a felhasználók. Várható az is, hogy az új szoftverek beszerzését azzal fogják majd erősíteni a gyártók, hogy számos többletszolgáltatást adnak annak a felhasználónak, aki ilyet vesz, hogy vonzóbbá tegyék a portékájukat. Mindent egybevetve kijelenthetjük, hogy a bírósági döntéssel a legtöbbet a felhasználók nyerték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!