szerző:
MTI

A Mol a pénzügyi stabilitása megőrzése érdekében működési cash-flowjából finanszírozza a három évre meghirdetett több mint 300 milliárd forint értékű magyarországi beruházási programját - közölték az olajvállalattól kedden.

A cég éves beruházása 2012-2014 között csoportszinten maximum évi 2 milliárd dollár (megközelítőleg 420 milliárd forint) körül várható. Ebből finanszírozza a vállalat a 300 milliárd forintos hazai beruházást is 2012-2014 között. Az idei évben várhatóan 1,4 -1,6 milliárd dollár, vagyis átszámítva nagyjából 300 milliárd forint körül lesz az éves költés csoportszinten.

A Mol hétfő este közölte, hogy felgyorsítja beruházási programjait, és a következő három évben több mint 300 milliárd forintot fektet be Magyarországon. A beruházási programok a vállalat kutatás-termelési és finomítás-kereskedelmi üzletágát egyaránt érintik.

A beruházási keret körülbelül felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költik, amely nem hagyományos kutatásokat is tartalmaz.

A vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására üzemet épít az elkövetkező 3 évben Tiszaújvárosban, a beruházás nagysága körülbelül 30 milliárd forint. A termék a műgumi-gyártás egyik kiemelt alapanyaga lesz. A tervekben szerepel egy új, nagyobb kapacitású kőolajellátó vezeték felújítása Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon.

A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj-finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program - mind a logisztika, mind a finomítás területén -, valamint a vállalat hazai kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése.

A földgázszállítás területén a nyugat-európai importkapacitás növelése a cél, valamint a meglévő rendszer minőségi színvonalának folyamatos fejlesztése, irányítástechnikai és kontrollrendszeri beruházások révén.

A Mol közölte azt is, hogy szeptember 24-én aláírták az 500 millió dollár összértékű, fix kamatozású kötvények kibocsátására vonatkozó szerződéseket. Ez az első kibocsátás a 2012. szeptember 12-én felállított EMTN (European Medium Term Note - európai középtávú) kötvényprogram keretében, amelynek összértéke egymilliárd dollár.

Az MTI kérdésére a társaság azt válaszolta, hogy a kötvénykibocsátásból befolyó pénzt általános üzleti célokra kívánja fordítani. A programban a második 500 millió dollár értékű kötvénykibocsátás időzítése még nyitott kérdés, és függ a belső üzleti folyamatoktól valamint a külső környezet alakulásától is. Hozzátették, hogy a meghirdetett kötvényprogram hatálya alatt erre 12 hónap áll rendelkezésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics