szerző:
hvg.hu

Az Orbán Viktor barátjaként számon tartott George Pataki volt New York állambeli kormányzó igazgatósági tagként személyesen is erőteljesen foglalkozik az E-Star hőtermelő és -szolgáltató cég sorsával, amely bejelentette, felfüggeszti szolgáltatásait a vele szemben lejárt tartozást felhalmozó önkormányzatoknál - írta a Népszabadság. Az E-Star nyáron hozta nyilvánosságra, hogy elfajult a számlavitája az akkor még Lázár János által irányított Hódmezővásárhellyel.

Szünetelteti szolgáltatásait az E-Star a vele szemben lejárt tartozást felhalmozó önkormányzatoknál – idézte a Népszabadság a társaság közleményét, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján tettek közzé. Pikánssá teszi a helyzetet a lap szerint, hogy George Pataki volt New York állambeli kormányzó és Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció, az USA-beli legnagyobb magyar szervezet elnöke is az E-Star igazgatósági tagja.

Eddig a Népszabadság szerint mindketten jó kapcsolatokat ápoltak a Fidesszel, de a lap szerint amerikai befolyásuk révén politikai kellemetlenséget is okozhatnak, ha az Orbán-kormány és néhány jobboldali vezetésű önkormányzat miatt az amúgy szintén jobboldali hátterűként emlegetett cég csődbe jut. A Népszabadság "megbízható forrásból származó információja" szerint az Orbán Viktor barátjaként számon tartott Pataki személyesen is erőteljesen foglalkozik a kérdéssel.

Az amerikai politikus-üzletember a lap szerint a mostani megbeszéléseken a környezete számára meglehetős elkeseredettnek tűnik. Úgy véli, egy kormánynak nem így kell szolgálnia polgárait. A cég amerikai befektetői úgy tartják: meglehetősen példátlan a fejlett országok között, hogy egy kormány egyszerűen nem fizeti ki bizonyos magáncégekkel szemben felhalmozott adósságait. Így nem a piaci szabályok, hanem a kormány dönti el, mely cégek maradhatnak fenn, avagy tűnjenek el.

A tőzsdén is forgó E-Star Magyarországon, Lengyelországban és Romániában végez hőtermelést és -szolgáltatást. A vállalkozás jellemzően önkormányzati intézmények – iskolák, kórházak – fűtését biztosítja. A bombát nyár elején robbantották, amikor nyilvánosságra hozták az akkor még polgármester Lázár János által irányított Hódmezővásárhellyel elfajult számlavitájuk részleteit.

Ennek lényege, hogy a város nem fizet, és vitatja a követelések jogosságát. Ezután kiderült, hogy több kisebb tétel mellett Sárospatak, valamint Fejér és Veszprém megye is az adósok közé tartozik. Az E-Star ma már perben áll Hódmezővásárhely, Nagydobos és Szamosszeg önkormányzatával is - idézte fel a Népszabadság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját