szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Franchise rendszerben működnek tovább a megmaradó négy Aranypók üzlet, a társaság ugyanis tervei szerint 15 boltot bezár. A tovább üzemelő üzleteket a dolgozók működtetik, a jogok azonban a változatlan tulajdonosoké maradnak.

A fővárosban jelenleg működő 19 Aranypók üzlet közül 15 eltűnik, a megmaradó négyet pedig a dolgozók franchise rendszerben működtetik tovább – írja a Népszabadság alapján a retail.hu. A ruházati cég az utóbbi években súlyos anyagi gondokkal küzdött, a cégbírósági adatok szerint 2010-et 1,7 milliárd forint árbevétel mellett 79 milliós veszteséggel zárta, de Bartha András, a cég elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a 2011-es év sem lett jobb. A cégvezetés most úgy döntött, gyökeresen átalakítja az Aranypók működését, így a veszteséges üzleteit bezárja, a megmaradó négy üzlet pedig dolgozói üzemeltetésbe kerül át.

Az üzletbezárások ellenére az Aranypók Zrt. változatlan tulajdonosi körrel, stabil tőkehelyzettel rendelkezik. A cég a korábban üzletfejlesztésre felvett egymilliárdos hitelt, illetve a napi üzemeltetéshez kapott 300 millió forintos rulírozó hitelt is visszafizette. A 430 millió forintos törzstőkéjű Aranypóknál marad a jelenlegi üzlethelységek tulajdonjoga, illetve a cégnév, a franchise partnerekként önállóvá váló üzleteknek pedig csak az üzlethelységek bérleti díját kell kifizetniük.

Eredetileg úgy is volt, hogy kilenc Aranypók üzlet maradhat nyitva, ám végül csak négy üzlet dolgozói vállalták, hogy tovább viszik a boltot - részint úgy, hogy az eddigi boltvezető lépett elő ügyvezetővé, másutt az alkalmazottak is résztulajdont kaptak.

Az Aranypók a hazai kiskereskedelem egyik legrégibb márkája
Fekete Jenő üzlettársával 1924-ben alapította meg a Guttmann-Fekete Budapest harisnya- és kötöttárugyárat Óbudán. A cég első boltját a Rákóczi úton nyitotta, "Pók"-néven. Az ötvenes években államosított Pók-üzletek több más sorstársukkal együtt a Fővárosi Divatáru Kiskereskedelmi Vállalathoz kerültek, amelyet 1973-tól neveztek el a "jogelőd" Pók-üzletek, illetve a cég egyik húzómárkája, az "aranypók-harisnya" nyomán Aranypóknak. A hetvenes években több mint 30 üzlete volt az Aranypóknak. A rendszerváltozás hajnalán az Aranypók volt az első olyan hazai vállalkozás, amelyet a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében részben dolgozói tulajdonba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták