szerző:
hvg.hu

Közel 46 és fél milliárd forint fejlesztés valósulhat meg az Új Széchenyi Terv keretében. Több mint 420 pályázat támogatására nyílik lehetőség a gazdaságfejlesztés, környezetvédelem, közlekedés, valamint szociális és oktatási területeken.

A megvalósuló projekteknek köszönhetően közel 46 és fél milliárd forint összértékű beruházás valósulhat meg Magyarországon. A 1403/2012. kormányhatározat alapján a Regionális Operatív Programok keretében 28 támogatási konstrukcióban az előzőleg forráshiány miatt tartaléklistára került több száz pályázat részesülhet támogatásban. Az Új Széchenyi Terv 30 milliárd forinttal támogatja a gazdaság, környezetvédelem, közlekedés- és humán szolgáltatás tématerületeken megvalósuló fejlesztéseket.

Országos szinten a gazdaságfejlesztés tématerületen több mint 12,1 milliárdforint támogatást osztottak ki. Ezek lehetővé teszik a kis- és középvállalkozások telephelyeinek fejlesztését, élénkítve a helyi termelést és munkaerő piacot. Az ipartelepítés támogatásának hatására pedig remélhetőleg még több munkahely kerül megtartásra illetve kialakításra a régiókban.

A kormányhatározat értelmében a Közép-magyarországi régióban a 2011. február elején megjelent „Mikrovállalkozások fejlesztése” című pályázati kiírásra érkezett pályázatokból minden szakmai kritériumoknak megfelelő, de ez idáig tartaléklistán szereplő projekt támogatásban részesült. Ez összesen 73 pályázatot jelent, 600 millió forintos forrással.

Két további gazdaságfejlesztési pályázat esetén is támogatták a tartaléklistán szereplő pályázatokat: a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása”, valamint az „Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére” című kiírásoknál. Előbbi esetén ez 29 projektet jelent 2 milliárd forint támogatási összeggel, utóbbi esetén pedig 74 projektet 1,19 milliárd forint támogatással. A Közép-magyarországi régióban így összesen 176 vállalkozás részesülhet mintegy 3,8 milliárd forint támogatásban.
 
A Dél-alföldi, Dél-dunántúli és Közép-dunántúli régióban összesen 6,2 milliárd forint értékű környezetvédelmi fejlesztés valósulhat meg. Ezeknek köszönhetően a településeknek lehetőségük nyílik régóta esedékes vízvédelmi rendszereik kialakítására, megvédve a lakosság értékeit hirtelen lezúduló csapadék valamint belvíz veszély esetén, mely az elmúlt években jelentős károkat okozott. Omlásveszélyes partfalak stabilizálása is sor kerül 3,8 milliárd forint támogatással, mely szintén jelentősen hozzájárul a lakosság és a környezet értékeinek védelméhez.

Országos szinten 3,4 milliárd forint támogatást kapnak még óvodák, bölcsődék és civil szervezetek is, és 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg kerékpárforgalmi hálózatok kialakítására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában