szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A könyvelőirodák fele már több mint három éve nem emelt díjat és közel ugyanennyinek csökkent az idén az ügyfélköre - derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. felméréséből. A kilátásokat rövid távon tovább rontják a jövő évben életbe lépő új adónemek.

A több mint másfél ezer könyvelő megkérdezésével 2011 és 2012 október-novemberében végzett felmérés azt mutatja, hogy az idén a könyvelőirodák 45 százaléka esetében csökkent a könyvelt vállalkozások száma, ezzel szemben csak a megkérdezettek 11 százaléka számolt be ügyfélkörbővülésről. Az ügyfélszámcsökkenés tavaly még csak a könyvelők harmadát érintette, és akkor még többen, a megkérdezettek 18 százaléka számolt be ügyfélkörbővülésről.

A felmérés eredményeit ismertető hétfői közlemény szerint a kilátásokat rövid távon a jövőre életbe lépő új adónemek is befolyásolják. A kisadózók tételes adóját (kata) választó ügyfelek esetében ugyanis csökken az adminisztráció, a kisvállalati adót (kiva) választók adójának kiszámítása viszont sokkal bonyolultabb lesz a már megszokott társasági adónál. Továbbá a könyvelési szoftverek átállításának költségeit is a szakma viseli.

Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának elnöke szerint a megoldás a könyvelői díjak emelése lenne, mert a jelenlegi díjak az esetek nagy többségében nem fedezik a tényleges költségeket. Ha egy könyvelőnek nincs pénze továbbképeznie magát és szakmai folyóiratokra előfizetni, akkor nem tud lépést tartani az állandó változásokkal, ez pedig visszahat a vállalkozásokra is a szakember szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben