szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pezsgőből az éves mennyiség csaknem fele, virsliből a hatoda decemberben fogy el - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet szerdán az MTI-vel.

A GfK által huszadik éve készített Háztartáspanel adatai szerint egy átlagos hónapban csupán a családok 3-5 százaléka, decemberben viszont több mint 30 százaléka vesz pezsgőt. Év közben elsősorban a magasabb jövedelmű, illetve az idősebb háztartások a vevők, szilveszter előtt viszont a nagycsaládok és a kistelepülésen élők kosarába is kerül az italból. 

A piackutató szerint az év közben alig vásárolt alkoholmentes pezsgők piaca is megélénkül az év végén. Az ünnepi vásárlók egyharmada "gyerekpezsgőt" is vitt haza, ahol pedig 14 év alatti gyermek is él a családban, ott az alkoholmentes változat elterjedtsége 60 százalék felett volt a tavalyi főszezonban.

Változatlanul az édes pezsgő a legnépszerűbb, tavaly decemberben az értékesített mennyiség háromnegyede ebbe a kategóriába tartozott. Egy évvel korábban még csaknem 80 százalék volt ez az arány, azóta a száraz és félszáraz pezsgők néhány százalékpontnyi piacrészt el tudtak hódítani.

©

 A pezsgőértékesítésben a hipermarketek járnak az élen. Tavaly az összes mennyiség csaknem felét a hipermarketekben adták el, és az év utolsó hónapjában is hasonló volt az arány. 

Virsliből az éves mennyiség hatoda fogy el az év végén. Az adatok szerint az év utolsó hónapjában minden második háztartás vesz ebből a húskészítményből. A vásárolt mennyiség is megugrik: míg az év többi részében az alkalmanként beszerzett mennyiség valamivel 60 dekagramm alatti, decemberben egy-egy vásárlás során átlagosan csaknem 80 dekagramm kerül a kosarakba. 

A virsli értékesítésében szintén a hipermarketek szerepe a legnagyobb, itt fogyott el tavaly decemberben a teljes eladott mennyiség 35 százaléka. A szilveszteri virslihez fogyasztott mustár iránti kereslet is csaknem kétszerese az átlagos havi forgalomnak decemberben - közölte a GfK.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében