szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz Metalloinvest, Aliser Usmanov cége is érdeklődik a kassai vasmű iránt.

Az Aliser Usmanov üzbég származású milliárdos tulajdonában lévő orosz Metalloinvest is érdeklődik az U.S. Steel kassai vasművének megvásárlása iránt - közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági napilap hétfőn, saját információkra hivatkozva. 

A HN szerint a világ egyik legnagyobb vasérckitermelő vállalata, a Metalloinvest képviselői a tavalyi év folyamán már látogatást is tettek a kassai vasműben, amelynek eladási szándékát novemberben erősítette meg a U.S. Steel. A lap úgy véli, az orosz vállalat vásárlási szándéka azzal függhet össze, hogy a vasmű gazdasági eredményei tavaly javultak, és éves jelentésében várhatóan már nem mutat ki veszteséget. 

Az információkat egyelőre sem az amerikai acélóriás, sem a Metalloinvest nem kommentálta, Oroszország pozsonyi nagykövetsége pedig azt közölte: nem rendelkeznek információkkal az orosz vállalat esetleges vásárlási szándékáról. 

A HN szerint a Metalloinvest néhány hónapon belül már a harmadik - a volt szovjet zónából származó - nagyvállalat amely a U.S. Steel kassai vasművének megvétele iránt érdeklődik. Korábbi közlésük szerint a kassai vasmű megvásárlásának szándéka a Roman Abramovics cégcsoportjába tartozó Evraznál, valamint a 75 országba acélt exportáló ukrán Metinvestnél is felmerült. 

A Metalloinvest a második legnagyobb vasérctartalékokkal rendelkező kitermelő vállalat a világon, jelenleg négy kitermelő és feldolgozó kombináttal rendelkezik Oroszország európai részén, de csupán eggyel Oroszország határain túl, az Egyesült Arab Emírségekben. Tulajdonosa és megalapítója az üzbég származású Aliser Usmanov, akit a Forbes a világ 28-ik leggazdagabb emberének tart. A vállalkozó vagyonát több mint 18 milliárd dollárra becsülik. 

A kassai vasmű Szlovákia legnagyobb munkáltatója, jelenleg mintegy 11 ezer alkalmazottja van. A gyárat 2000-ben vásárolta meg az amerikai U.S. Steel 60 millió dollárért úgy, hogy közben átvállalta a cég 340 millió dolláros tartozását. 

A privatizáció részeként a vállalat 2010-ig adókedvezményeket élvezett összesen mintegy 430 millió dollár értékben, és így a kassai vasmű nyereséggel működött, 2011-ben azonban már 25 millió dollár veszteséget könyvelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen