szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Halból készült termékekkel bővítené kínálatát a baromfifeldolgozással foglalkozó szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., amely többek között halvirslit is gyártana, részben menzák számára - közölte a vállalat elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak (VG) adott interjújában.

Haltermékeket is gyártana a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., amelynél az ezzel kapcsolatos tervezés jelenleg még a kezdeti fázisában tart - mondta Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója a VG-nek adott interjújában. Szerinte érdemi mennyiségben 2014 végén vagy 2015 elején indulhatna meg a haltermékek gyártása.

A Gallicoop az 1800 hektáros biharugrai halastavakból kapna halat, amelyeket a Békés megyei önkormányzat szeretne fejleszteni. "Itt szakszerű haltermelést kívánnak kialakítani, növényevő halakra, elsősorban pontyra koncentrálva. Ide telepítenének egy halfeldolgozót is, amely elvégezné a feldolgozás első lépését, vagyis szálkátlanítaná a halat" - mondta Erdélyi.

A cégvezető szerint a Gallicoop már a kész halhúst kapná meg, amelyből virslit és panírozott termékeket állítanának elő. "A vevőknél döntően menzákra gondolunk. Elindult a mintamenza program, van tehát akarat az ilyen jellegű étkeztetés megújítására. Ráadásul cégszinten jobban kihasználhatnánk a kapacitásainkat, és a kevéssé nyereséges termékeket kiválthatnánk újakkal" - tette hozzá.

Tavaly a Gallicoop "szerény nullás eredményt" ért el Erdélyi szerint, bár az árbevétel kétmilliárd forinttal nőtt. "Ennek fő oka a gabonafélék, a szójadara árának növekedése, de nőtt a minimálbér 2011-hez képest, és drágább lett az energia is. A külső szolgáltatók minden évben minimum az infláció mértékével emelnek. Az elmúlt években ugyanakkor jó stratégiának bizonyult, hogy amire szükségünk lehet, mi állítsuk elő" - mondta az elnök-vezérigazgató

Erdélyi szerint az ágazat szereplői jelenleg a magas takarmányárak miatt nem nagyon gondolkodhatnak fejlesztésekben, szerinte sokan feladják az állattartást is, és a feldolgozás sem nyereséges. "Az állattenyésztés nagy bajban van, ezért sürgősen lépnie kellene az államnak ebben az ügyben" - tette hozzá a társaság vezetője.

"A növénytermesztés jövedelmező, és a területalapú támogatással is hasznot érnek el a termelők. Ugyanakkor szükség van számosállatra is, ezért véleményem szerint, aki nem tart állatot, annak kiegyenlítő szerepe kell, hogy legyen. Az így befolyt pénzből egy nemzeti alapot lehetne létrehozni, amelyből a takarmányhoz támogatást adhatna az állam. Tudom, hogy ez sok érdeket sért, és nagy vitákat hozhat, de más kiutat nem látok, hiszen egyéb forrás nincs" - mondta Erdélyi.

A magyar tulajdonban lévő Gallicoop vezetője szerint fontos lenne az is, hogy az állam újra a gabonapiac szereplője legyen, és évente 500-600 ezer tonna gabonát vásároljon betakarításkor, "amikor pedig magasra szöktek az árak, adja el olcsóbban".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is