szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kezdeti félelmekkel ellentétben a dohányzás elleni szigorítás nemhogy csökkentette a vendéglátóhelyek forgalmát, hanem növelte - mondta a helyettes országos tiszti főorvos az MR1-Kossuth Rádió műsorában.

Több mint 56 ezer ellenőrzés és több mint 12 millió forint bírság a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartatását célzó ellenőrzések egy éves eredménye - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában

A tavaly január 1-je, vagyis a jogszabály a hatályba lépése után három hónap türelmi időt adtak a törvényalkotók, április elejéig nem büntettek, csak figyelmeztettek az ellenőrök. A szigorítás alapján zárt térben nem lehet dohányzóhelyet kijelölni és a közintézmények öt méteres körzetében sem lehet rágyújtani, egészségügyi intézmény esetében pedig az udvaron, belső nyitott területeken sem.

Szabó Enikő, az ÁNTSZ Országos Tisztifőrvosi Hivatal helyettes vezetője a műsorban elmondta, az 56 ezerből 38 ezer ellenőrzés zajlott az áprilisig tartó türelmi időszakot követően. Ettől az időponttól szabálytalanság esetén már szankcionálni is kellett.

A helyettes országos tiszti főorvos ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagyon igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy a három hónapos periódust követően a vendéglátóhelyek, illetve az egyéb intézmények működtetői be fogják tartani a törvényt. A hatóság emberei valóban jóval kevesebb hiányosságot találnak, mióta élesben ellenőriznek – tette hozzá.

A szakember azt is hangsúlyozta, olyan visszajelzéseket kaptak, hogy a kezdeti félelmekkel ellentétben a szigorítás nemhogy csökkentette a vendéglátóhelyek forgalmát, hanem növelte. Ennek oka szerinte, hogy ma már olyanok is bemennek fogyasztani ezekre a helyekre, akiket korábban elriasztott a sűrű füst.

Szabó Enikő szerint bár a problémás esetek száma csökkent, bírságolni való azért így is akad. Közterületi szabályszegéskor, amikor valaki a kiírások, figyelmeztetések ellenére is rágyújt a tiltott helyen, kisebb összegű büntetéseket szabnak ki, mint a szórakozóhelyek esetében.

Nagyobb súlyú törvényszegés ugyanis, ha egy vendéglátóhely működtetője hány fittyet a korlátozásokra, mintha valaki füstmentesnek szánt utcarészen magában cigarettázik. A szabálytalankodó vendéglátósokat fenyegető bírságok összege egymillió forintnál kezdődik – mondta a helyettes országos tiszti főorvos, aki hozzátette, nemrég újból elrendeltek egy akcióellenőrzést a törvény betartatására.

A népegészségügyi szervezet munkatársa szerint az eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a jogszabály jó, az akcióellenőrzéseket azért is érdemes időnként elrendelni, hogy felhívják a figyelmet a füstmentesség követelményére.  Nem egy oktatási intézményből érkezett olyan visszajelzés, hogy a dohányzó tanárok fele leszokott a cigarettáról, és akad olyan óvoda is, ahol kampány indult a teljes füstmentességért, vagyis, hogy egyetlen munkatárs se gyújtson rá többet.

A dohányzásról lemondó pedagógusok esetében nagyon komoly az ellenőrzés, mert a gyerekek árgus szemekkel figyelik, hogy az óvó néni, tanár bácsi kimegy-e az udvarra rágyújtani.  Ők még szigorúbbak, mint a tisztifőorvosi hivatal munkatársai, akik hivatalból ellenőriznek – mondta Szabó Enikő.

A szakember hozzátette, nagyon szeretnék, ha a jogszabály betartatása jelentősen hozzájárulna, hogy Magyarország lekerüljön a tüdőrák okozta halálesetek világszerte előforduló arányát bemutató lista éléről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!