szerző:
MTI

Carlos Slim és Bill Gates első, illetve második helye biztos volt a szupergazdagok listáján, Amancio Ortega azonban sokak meglepetésére lépett előre a harmadik helyre a Forbes magazin összesítésében. A 76 éves spanyol üzletember ritkán szerepel a sajtóban, vagyona ellenére szerényen él.

Ortega a Zara divatmárkának és a világviszonylatban is vezető textilipari vállalatának, az Inditexnek köszönheti manapság 57 milliárd dollárosra becsült vagyonát. A kopasz, félszeg mosolyú férfi kerüli a nyilvánosságot, pedig sikerei révén sokat szerepelhetne: egy év alatt 19,5 milliárd dollárral gazdagodott – dacára a gazdasági válságnak, amely hazáját, Spanyolországot kiváltképp erősen sújtja. A Forbes listáján ez arra volt elég, hogy a tavalyi ötödik helyét a harmadikra cserélje, maga mögé utasítva Warren Buffett befektetési gurut is.

Amancio Ortega Galíciából származik, apja vasutas volt. Mindössze 13 évesen otthagyta az iskolát, hogy egy boltban legyen eladó: ingeket árult. Hamar megtanult varrni, női estélyiket és fehérneműt kezdett gyártani első feleségével. Az első Zara-üzletet 1975-ben nyitotta meg Á Corunában, azzal a céllal, hogy a kifutón látható stílust a mindennapokban is viselhetővé alakítsa. Azóta valóságos világbirodalmat épített ki a megfizethető árú márkából, az Inditex (Industria de diseno textil) textilipari vállalatból, benne további divatcégekkel, a Massimo Dutti, az Oysho és a Bershka márkákkal. 2011-ben már a spanyol csoport volt a világ legnagyobb textilcége, amely kétszer akkora, mint a második H&M.

A siker titka Covadonga O'Shea újságíró szerint abban rejlik, hogy Ortegának alapjaiban sikerült megváltoztatnia a divat lüktetését. O'Shea amúgy az egyetlen, aki az üzletember közelébe tudott férkőzni, hogy megírja életrajzát. Ha egyszer már kész egy ruha terve, két hét múlva már megtalálható az európai butikokban, három hét múlva a távolabbi üzletekben is – árulta el az újságíró.

Épp a "birodalom" nagy kiterjedése segítette a spanyol válság közepette Ortegát, akinek cége tavaly szeptemberi adatok szerint 86 országban összesen 5887 bolttal rendelkezett.

Az üzletember hivatalosan már nem vesz részt az irányításban: 2011 júliusában visszavonult, helyét a 49 éves Pablo Isla vette át. Még mindig főrészvényese azonban az Inditexnek, amelyben 59,3 százalékos tulajdonrésze van. Marta nevű lánya már a cégnél dolgozik, a tervek szerint egyszer ő veszi majd át a vállalat vezetését, de még csak 29 éves. "Nagyon komolyan készül a fontos tisztségekre" – mondta el O'Shea. Előtte még az egyik boltban is ki kell próbálnia magát.

Amancio Ortega akkor lett Spanyolország leggazdagabb embere, amikor az Inditex megjelent a tőzsdén. Az üzletemberről a cég csak egyetlen fotót tett közzé 2001-ben, a divatcézár kerüli a nyilvánosságot. Második feleségével egy elegáns, de nem fényűző lakásban él az esős Á Corunában, a fővárostól, Madridtól jó 500 kilométerre. Néha lovasversenyeken látni családjával. Előszeretettel visel kék zakót, kényelmes nadrágot és nyitott nyakú fehér inget.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gyümölcsfákkal segítette a falut, fát loptak tőle

Gyümölcsfákkal segítette a falut, fát loptak tőle

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

50 millió ember ingyen játszik vele, de 499 937 csalót már kidobtak a sikerjátékból

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

A férfi, aki Michael Jacksonra cserélte a nevét, most már visszacsinálná az egészet

A férfi, aki Michael Jacksonra cserélte a nevét, most már visszacsinálná az egészet

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában