szerző:
MTI

A tervek szerint 10 milliárd forint beruházással édesítőszert, illetve mikro elasztikus gumilisztet, azaz gumiőrleményt gyártó üzemek létesülnek a Heves megyei Bélapátfalván, a város ipari parkjában - jelentette be szerdán Bélapátfalván a megye kormánymegbízottja, a térség gazdasági fejlesztéséért felelős miniszteri biztos.

A közvetlenül 150, közvetve pedig további 100 munkahelyet teremtő fejlesztéseket Heves megyei, illetve helyi vállalkozások valósítják meg kínai, illetve az Eximbank által folyósított hitelből - közölte Horváth László, aki a körzet országgyűlési képviselője is egyben (Fidesz-KDNP).

Az üzemek létrehozása az év második felében kezdődhet meg és várhatóan kétéves munkálatokat követően indulhat el a termelés - tette hozzá. A tervezett projekt egy nagyobb, a megyét érintő átfogó fejlesztés része, amelyhez jelentősebb kínai forrást tudnak megmozgatni.

Horváth László elmondta azt is, hogy ugyanakkor a két üzem közvetlen irányítói magyar vállalkozások lesznek, amelyek figyelembe veszik a helyi érdekeket. A termékekről azt mondta, hogy az édesítőszer, az eritrirol, egy 100 százalékban természetes, kukoricaszirupból előállított cukoralkohol, amely cukorhelyettesítőként használható.

A mikro elasztikus gumiliszt egy magyar szabadalom alapján készülő finom gumiőrlemény, amely festékek adalékanyagaként szolgál. Vas és acélszerkezetek, illetve tengerjáró hajók korrózióvédelmére használható kiváltva a jóval drágább kaucsuk alapú festékeket - magyarázta Horváth László. Mindkét üzem környezetbarát módon, zárt rendszerben működik majd, és mindkét termékre kereslet mutatkozik európai és Európán kívüli exportpiacokon - fűzte hozzá.

A politikus a továbbiakban emlékeztetett arra, hogy a munkahelyteremtés érdekében, a kormány döntése alapján, úgynevezett szabad vállalkozási zónák jöhetnek létre a leghátrányosabb helyzetű térségekben. Első körben a 47 leghátrányosabb helyzetű térségben élhetnek a vállalkozások a zónák nyújtotta adó- és munkahelyteremtést támogató kedvezményekkel; Heves megyében ez a Pétervásárai, illetve a hevesi térséget érinti.

Horváth László jelezte, javaslatot tett arra, hogy a bélapátfalvai térséget is vegyék fel a kedvezményezettek sorába, a kormány pedig elfogadta a javaslatát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival