szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mérföldkőhöz érkezett a pénztárgépek NAV kompatibilissé tételének folyamat, a minisztériumi rendelet előírásainak nagy része ugyanis március 20-án lépett életbe. Ezek a rendelkezések az edigiektől eltérően elsősorban az adózókat érintik. Hogyan tovább?

A pénztárgép projekt eddigi szakasz jórészt az adóhivatalra rótt tennivalókat, a most, március 20-án életbe lépett szabályok azonban már az adózók széles tömegét érinti, tekintve, hogy az NGM-rendelet előírásainak zöme ekkor lépett hatályba. A helyzet ennek ellenére vagy épp e miatt meglehetősen bonyolult és zavaros, ezért az Adózóna áttekintette, hogy hogy az érdemi változások bekövetkezésének milyen feltételei vannak, s mi ezeknek a tényleges, illetve várható időbeni lefutása – legalábbis ez idő szerint.

Március 20-ával egyidejűleg a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet is jórészt sutba került. Hatályban maradtak viszont a PM-rendeletnek azon rendelkezései, amelyek az Áfa tv. által nevesített bizonylatok adóigazgatási azonosítására vonatkozó követelményeit szabályozzák, függetlenül attól, hogy a bizonylatok megjelenési formája, előállítási módja milyen.

Azok az idén március 20-át megelőzően engedélyezett pénztárgépek, amelyek nem felelnek meg az NGM-rendelet által támasztott követelményeknek, és elektronikus naplóval sem rendelkeznek, legfeljebb ez év június 30-áig üzemeltethetők, míg azok, amelyek egyedül abban térnek el az előzőektől, hogy elektronikus naplójuk is van, legfeljebb ez év végéig. Az elsőként említett kör számára további megkötést jelent az a jogszabályi előírás, miszerint a NAV-nak március 10-éig közzé kellett volna tennie internetes honlapján a 2013. június 30-áig használható pénztárgépek típusmegnevezését és engedélyszámát. Ahogy ez a megfogalmazásból már sejthető, erre egyelőre még nem került sor. A legutolsó információk szerint a közzététel mintegy egy hónapos csúszást szenved.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnygázzal és vízágyúval oszlatták az erőszakos tüntetőket Hollandiában

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták az erőszakos tüntetőket Hollandiában

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik