szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az acélmű szóvivője korábban azt mondta, hogy három kelet-európai érdeklődő is megvenné a gyárat. Helyi lapok korábban azt írták, hogy a Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó Evraz és a szintén orosz Metalloinvest is érdeklődik az üzem iránt.

Az Egyesült Államokban tartózkodó szlovák miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a U.S. Steel nagy valószínűséggel mégsem adja el kassai acélművét, az erről szóló megállapodást talán már szerdán aláírják.

Még a hónap elején is arról cikkezett a szlovák sajtó, hogy az ukrán MetInvest 600 millió dollárt kínált a kassai létesítményért, de a tulajdonos U.S. Steel 1,5 milliárd dollárt akar kapni az üzemért. 

Az acélmű szóvivője akkor árakról nem beszélt, de megerősítette, hogy három kelet-európai érdeklődő van. Helyi lapok korábban azt írták, hogy a Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó Evraz és a szintén orosz Metalloinvest is érdeklődik az üzem iránt.

Robert Fico hétfőn Pittsburghben tárgyalt a U.S. Steel vezetőivel, és a megbeszélések után kijelentette: talán már szerdán írásos megállapodás születik arról, hogy nem lesz tulajdonosváltás. A U.S. Steel nem kívánta kommentálni a szlovák kormányfő kijelentését.       

Lapinformációk szerint, ha a MetInvest veszi át a kassai üzemet, akkor a 11 000 munkahelyből 7000 veszélybe kerül a régió legnagyobb munkaadójánál, mert az ukrán cég főleg a hengermű iránt érdeklődik. 

A pozsonyi kormány ezért mindenáron meg akarja akadályozni az adásvételt, és tárgyal az amerikai anyacéggel. Azt nem tudni, hogy Robert Fico milyen kedvezményeket ajánlott fel az amerikai vállalatnak, hogy maradásra bírja.   

Az US Steel 2000-ben 60 millió dollárért vásárolta meg a gyárat, de átvállalta a cég 340 millió dolláros tartozását is.

A vállalat 2010-ig összesen mintegy 430 millió dollár adókedvezményt élvezett, és így a kassai acélmű nyereséggel működött, tavaly azonban már 25 millió dollár veszteséget szenvedett el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések

Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Pár hónapon belül két új központot is kapott a magyar hírszerzés

Pár hónapon belül két új központot is kapott a magyar hírszerzés