szerző:
hvg.hu

A befektetések korai fázisában kiemelkedő fontosságú a csapat, hiszen mindig beüthet a ménkü, és csak kimagaslóan jó csapatok képesek megfelelő választ adni versenytársakra, piacokra, finanszírozási környezetekre, kollégák távozására, PR-katasztrófákra és ehhez hasonlókra. Mit gondol a csapatösszeállításról Mark Suster, aki hivatalosan is a világ top 5 kockázati tőkebefektetőinek egyike?

A csapat felépítése meghatározó lehet a cég későbbi pályájára is, Suster korai befektetései hozzávetőleg 70 százalékban a csapat felépítését érinti. A Startupdate blog összeszedte, hogy mit gondol a csapatépítésről a befektető guru.

Nem célszerű, ha túl sok a társalapító a cégben, ez ugyanis később nagyon drága felhígulást hozhat. Amúgy is érdemes óvatosnak lenni, és nem átengedni a kontrollt a többi társ-alapítónak – ahogyan egyébként befektetőknek sem szívesen.

Az ideális startup tele van  technológiai tehetségekkel, ugyanakkor erős a product management (PM) is, ami létfontosságú része egy tech startupnak. A mérnöki munka korántsem minden, erős PM nélkül a piacon nem lesz életképes a termék.

A korai fázisú vállalkozásoknak sosem szabadna kiszervezni a termék lelkét jelentő fejlesztést, sem egy gyorsabb piacra lépés érdekében átengedni az irányítást tanácsadó cégeknek, sem pedig túl sok értékesítőt felvenni mielőtt a termék készen van és a nem tesztelték a piacra lépés hatásait.

Felesleges hasonszőrűekkel telerakni a céget, hiszen a sikerhez szerteágazó képességekhez lesz szükség. A korai fázisban nem kell megszerezni a nagyágyúkat, ez ráér a terjeszkedés kezdetén is.

A technológiai csapatnál három külön dolgot kell majd menedzselni: az embereket, a folyamatokat és a technológiát. Valószínűleg mindegyik területhez szükség lesz egy-egy szakértőre, akik ráadásul képesek jól együtt dolgozni. Rögtön azután érdemes szerződtetni titkárságot/asszisztenst, hogy bejött egy ésszerű méretű kockázati tőkés kör. A dolog ott fog kifizetődni, hogy a vezetőt nem köti le a mindennapi adminisztráció és lehetősége lesz nagyobb dolgokra fókuszálni.

K korai fázisú cégnél felesleges hangzatos titulusokra szerződtetni, különösen az „elnök” és a „COO” (Chief Operation Officer) titulusok rosszak egy korai fázisban lévő vállalkozásnál. Ugyanígy egy jó pénzügyi igazgató használható pénzügyi, jogi, HR és legtöbbször működési feladatok ellátására is.

Az Igazgatótanács összeállításánál célszerű korlátozni a kockázati tőkebefektetők és a menedzserek számát is. Bármikor fel lehet kérni más startupok vezetőit az igazgatóságba és/vagy be lehet vonni iparági szakértőket, mint független tagokat.

További részleteket itt lehet olvasni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!