szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a MTM-SBS Televízió Zrt. (MTM-SBS) 2012. január 16. és február 17. között megjelent ún. MegaPlusz miniprogramjában sugárzott reklámjaival a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A vállalkozás a Megasztár tehetségkutató műsort népszerűsítő MegaPlusz miniprogramjában üzenetként fogalmazta meg, hogy "a Megasztár minden idők legnézettebb magyar zenés tehetségkutató sorozata," "a Megasztár kezdete óta a hazai könnyűzenei élet közel háromnegyedét a Megasztár tehetségei adják," "az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyarországi döntőjében a részt vevő előadók felét a Megasztár indította el a siker útján."

A körülmények részletes vizsgálatát követően a GVH megállapította, hogy a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mivel a fenti állításait nem tudta hitelt érdemlően igazolni. A GVH a jogsértés elkövetéséért 5 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A bírság meghatározásánál a versenyhivatal súlyosító körülményként értékelte, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlattal a fogyasztók széles körét elérte. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy a vállalkozás a jogsértést elismerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!