szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vereséget szenvedett a Bayer német gyógyszergyártó: a világszerte népszerű Yaz nevű fogamzásgátló készítményének a szabadalmi védettségét egy washingtoni bíróság megszüntette, így a konkurensek máris megjelenhetnek a piacokon generikus készítményeikkel. A Yaz-ból a Bayer-konszernnektavaly több mint egymilliárd euró bevétele volt.

A washingtoni bíróság egy korábbi ítéletet semmisített meg, amely a Yaz szabadalmi jogvédelmét érvényesnek nyilvánította. A másodfokú ítélettel lehetőség nyílik arra, hogy a Bayer konkurensei, így például a pert indító Actavis generikum-gyártó piacra dobja a saját termékét. A piac óriási: 2012-ben a Bayer 1,045 milliárd eurót keresett a Yaz-on - írja a Handelsblatt online.

A Yaz az Európában is ismert Yazmin antibébi tabletta variánsa. Vélelmezett káros mellékhatásai miatt az Egyesült Államokban számos, összességében milliárdos vagyoni perek tárgya. A fogamzásgátlók szedésével kapcsolatban a trombózis veszélye nem új keletű kockázat, de az újgenerációs szerek esetében, melyek Drosperion-t tartalmaznak , a kockázat állítólag nagyobb. A Bayer anélkül, hogy ezt a veszélyt elismerte volna, idén februárig 4800 panaszosnak összesen egymilliárd dollárt fizetett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!