szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegy székelyföldi termelő 76 termékét ismerhetik meg péntektől a magyar vásárlók az ország 19 Auchan áruházában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a tárca a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a határon túli magyar gazdálkodókat. 

A minisztérium ösztönzi, hogy a határon túli magyar termelők árui eljussanak magyarországi üzletekbe, piacokra. Ezt biztosítja a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtására szolgáló Darányi Ignác-terv, amelyben fontos feladatként szerepel a határon túli Kárpát-medencei magyar gazdálkodók lehetőségeinek szélesítése - közölte Feldman Zsolt az óbudai Auchan áruházban tartott rendezvényen.

Emlékeztetett arra, hogy az összefogás és a közös munka kereteit a Vidékfejlesztési együttműködések a határon túli magyarsággal elnevezésű program keretében biztosítja a vidékfejlesztési tárca. Emellett a múlt év nyarán kezdődött az a kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amelynek keretében a magyar agrárszakemberek, a minisztérium munkatársai elmennek a programban résztvevő határmenti területekre.

Varga Gabriella, az Auchan Magyarország kft. beszerzési igazgatója arról beszélt, hogy a Székely heteket a Cora áruházak rendezték meg először három évvel ezelőtt. Ezt folytatni kívánták a magyarországi Auchan áruházak is - mint jó, követendő példát -, miután az Auchan felvásárolta a múlt évben a Cora áruházakat.

Ezt követően felvették a kapcsolatot Hargita megye tanácsával, és ez év januárjában Csíkszeredában az Auchan szakemberei 35 székelyföldi kistermelővel találkoztak. Az itteni árumustrán válogatták ki a mostani - május 23-ig tartó - esemény árukínálatát. A Székely hetek rendezvénysorozatán azt is felmérik az Auchan szakemberei, hogy a vásárlók mely termékeket látnának szívesen az áruházak állandó kínálatában.

Márton István, Hargita megye Tanácsának vidékfejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: Hargita megyében 2008-ban határozták el, hogy a kistermelőknek segítséget adnak áruik értékesítéséhez. Két évvel később pedig már szűk lett a helyi piac, ezért Magyarországon a Corának szerették volna eladni a székelyföldi termékeket. A próbálkozás sikeres volt, és megkezdődtek a termékbemutatók a Corában. Az első évben, 2010-ben a Corában eladott, Székelyföldről származó áru értéke 55 millió forint volt, 2012-ben pedig már meghaladta a 100 millió forintot. Márton István úgy vélte: az idén a múlt évihez hasonló értékű árut adnak majd el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!