szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar tervező munkája is bekerült az Electrolux Design Lab legjobb 50 pályázója közé: Csernátony Fanni dizájnerhallgató egy összetett légtisztító rendszert tervezett, ami tengerparthoz hasonló klímát teremt a lakásban.

A legjobb 50 közé jutott Csernátony Fanni, a MOME mesterképzős hallgatója az Electrolux Design Lab nemzetközi formatervező verseny 1700 indulója közül – tudósít a dekooder blog. Az első szelekción a versenyen indult mindkéz fiatal magyar tervező is bejutott a legjobb 105 közé. A legjobb 105 közé jutott pályamunkák tervezői május 1-jéig finomíthatták koncepciójukat – részben az Electrolux szakértőinek véleménye, részben pedig a fogyasztói igények és kutatások alapján –, amit a hónap első két hetében mutattak be. Az új terveket a Design Lab honlapon elérhető személyes profilokon mutatták be a versenyzők, ahol a tervezési folyamat kulisszatitkait is megoszthatták az érdeklődőkkel.A nézők szavazatai alapján az 5 kedvenc automatikusan a következő fordulóba jutott, míg a többiek sorsáról a zsűri döntött tegnap, azaz május 15-én.

A Csernátony Fanni által megálmodott SEAbreeze egy összetett légtisztító rendszer, mely tengerparthoz hasonló klímát teremt a lakásban. A koncepció finomításához a sóbarlangok adták az inspirációt, ahová a látogatók, elmondásuk alapján nem csupán egészségük megőrzése, hanem a kellemes időtöltés miatt is járnak.

©

A továbbfejlesztett SEAbreeze mindkét része virágcsokorra emlékeztet, használata rendkívül egyszerű. A párologtatót egy tengervízzel teli üvegbe kell elhelyezni, hogy gondoskodjon az egészséges és tiszta levegőről. A páramentesítő pedig egy üres üvegbe gyűjti össze és szűri meg a levegőben található, felesleges vízmolekulákat, hogy a nap végére iható vízzé alakítsa. A készülék elegáns megjelenését, a víz csillogására emlékeztető fényhatások teszik még különlegesebbé.

A másik magyar tervező, Söjtöry Szabolcs elsősorban kis lakásokban élők számára alkotta meg a falra szerelhető, akár okos telefonnal is vezérelhető, érintőképernyős menüvel ellátott HumiWash gőzprogramos mosógépet. Az igények felméréséhez számos interjút készített a potenciális felhasználókkal. Az egyszerű használat, a hely-, idő-, és energiatakarékosság, a tárolási lehetőség, valamint az integráció az okos telefonokkal a kiemelt elvárások között szerepeltek. A visszajelzések alapján a HumiWash kialakítása úgy módosult, hogy felső része tárolóként működjön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!