Varga Szabolcs
Varga Szabolcs

Június közepén utazik az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) kutatóbázisára Juhász Márton András feltaláló, hogy részt vegyen egy intenzív technológiai programon. Az ösztöndíjat a mozgássérültek mozgását és kommunikációját segítő találmánnyal nyerte el a Singularity University pályázatán. Az első találmányát tizenhat éves korában szabadalmaztató szombathelyi biokémikust arról kérdeztük, hogy mi az a biomimetika, mekkora üzleti potenciált lát találmányaiban, és mennyit látnak benne a kockázati tőkebefektetők.

hvg.hu: Honnan ered a Gyroset ötlete, kifejezetten a Singularity University pályázatára készült vagy egy korábbi projekt volt?

Juhász Márton András: Az ötlet korábbi, megszületésekor alapvetően nem is egészségügyi területre szántam. Egyszerűen zavart az, hogy amíg egy fizikai tárgyat meg tudok úgy vizsgálni, hogy körbeforgatom, addig számítógépes tervezés közben a monitoron látható munkaanyagot, csak nehézkesen, és kellő fantáziával lehet alaposan szemügyre venni. Ezért írtam egy programot, amit először telefonra telepítettem, és ennek segítségével, a fejem mozgatásával tudtam a monitoron látható modellt forgatni. Ez lényegében nem volt más, mint egy 3D-s "fejegér". Az már a véletlen műve volt, hogy akkoriban a Lövőház utcában laktam a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja közelében, ahova egész nap ki-be járnak a kerekesszékesek. Arra jutottam, hogy ha ez a 3D-s egér egy mozgássérült fejére kerül, akkor a szék irányítására is alkalmas lehet. A rendszer alapját egy olcsó android eszköz alkotja, ami a belső szenzorait alkalmazva meghatározza a szék pozícióját, és a fejre tett headsetét, majd egy szoftver segítségével kiszámítja az útvonalat, és úgy ad energiát a széket hajtó motoroknak, hogy abba az irányba induljon el, amerre a felhasználó néz.

©

hvg.hu: Mi történik, ha csak egy kirakat láttán fordítja el a fejét az alkalmazója, miközben nem szeretné megváltoztatni menetirányát és sebességét?

J. M. A.: A szerkezetet személyre szabottan be lehet programozni, tehát ha például valakit a betegségéből kifolyólag időnként remegés fog el, azt a mozgást egy algoritmus felismeri, és nem kapcsol hozzá funkciót, így azt nem érzékeli majd irányváltoztatási utasításként. A vezetőnek továbbá lehetősége van egy adott gesztussal leállítani a széket, ekkor a tablet, mint kommunikációs eszköz funkcionál.

Legalább egymillió emberen segít a Gyroset

Ahogy azt korábban megírtuk, Gyroset elnevezésű találmányával Juhász Márton András nyerte – megosztva – a NASA és a Google által alapított Singularity University versenyének fődíját, egy 25 ezer dollár értékű ösztöndíjat az űrkutatási hivatal kaliforniai kutatóbázisára. Az innovációs verseny Budapesten megrendezett régiós döntőjébe olyan projektekkel lehetett pályázni, amelyek képesek lehetnek arra, hogy legalább egymillió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával. A Gyroset – a fejmozgás érzékelésével működő – a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítségére kifejlesztett találmány. A biokémikus feltalálónak nem ez volt idén az első startup versenye ahol sikert aratott, és a Gyroset sem az első biomimetikai találmánya.

hvg.hu: Úgy tűnik, mintha csak a véletlen műve lenne, hogy az egészségügyben alkalmazható fejlesztést dolgozott ki, pedig nem ez az első szabadalma.

J. M. A.: Már gyerekkoromban is szívesen barkácsoltam, és mivel édesapám technológiai területen dolgozott, édesanyám pedig az egészségügyben, valóban nem előzmény nélküli a biotechnológia iránti érdeklődésem. Tizenhat évesen már szabadalmaztattam egy eljárást, amivel biomimetikus protézist lehet előállítani. Lényegében egy olyan metódust dolgoztam ki, amelynek alapja a csontok struktúrájának térbeli leképezése. Ha rendelkezünk a csontok virtuális modelljével, és a számítógép segítségével létrehozzuk az inverzüket, akkor például a bal kézből le tudjuk képezni a jobb kéz vázrendszerét. A mai technológia már lehetővé teszi, hogy 3D-s struktúrákat tudjunk nyomtatni. Az így kapott csonthoz megalkottuk – már az 50-es években felfedezett anyagból – az izomzatot, és miután ez teljesen analóg az elvesztett végtag izmaival, így a vezérlése sem különböző, nincs szükség a neurológiai jel átalakítására, csupán erősítésére és megfelelő kapcsolására.

hvg.hu: Mi a biomimetika?

J. M. A.: Lényegében a természet másolása. Más szóval élve, biológiai rendszerek technológiai adaptációja. Az első biomimetikai modellstruktúra, ami innovációhoz vezetett, az a tépőzár volt. Feltalálója a bogáncs kutyaszőrhöz vagy szövetekhez való tapadó képességének struktúráját másolta le és alkotta újra műanyagból.

Juhász Márton feltaláló teszteli a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett GyroSet nevű rendszerét egy kerekesszékben ülve a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában.
©

hvg.hu: Nem a Gyroset az egyetlen fejlesztés amivel sikert aratott, a márciusi IVSZ startup konferencia versenyét például a Fertilitag elnevezésű találmánnyal nyerte meg.

J. M. A.: Valójában több fejlesztésünk is van, a Fertilitag egy tapasz, amely vezeték nélküli bioszenzort tartalmaz, és mérési eredményei okostelefonon jelennek meg. Egy tapasz két szenzort tartalmaz és nincs saját áramforrása. A mért adatok alapján a szoftver egy naptárfelületen ábrázolja, hogy melyik napokon vagy akár napszakokban van a legnagyobb esély a gyermek fogantatásra. Ez ugyebár a fogamzásgátlók használatát is kiválthatja, ha épp ezeket a napokat szeretné a felhasználó elkerülni, valamint beteg gyermekünk testhőmérséklete is folyamatosan monitorozható anélkül, hogy kellemetlen hőmérőzésnek kellene kitenni. A tapasz tervezett árazása mindössze 15 dollár, szemben a jelenleg kapható konkurens termékek akár 500 dollárt meghaladó árszintjével. A keresletet jól mutatja, hogy ma is 25-30 millió nő használja iPhone-ját havi ciklusának követésére. Visszatérve a kérdéséhez, az IVSZ és a Singularity University által kiírt megmérettetésekkel egy időben a Startup Underground versenyen cégként indultunk egy termékskálával, ahol az említett két fejlesztés mellett egy olyan szemüveget mutattunk be, amely félvezető alapú, elektronikus fájdalomcsillapító eszköz.

hvg.hu: És végül ott is nyertek. Egy ilyen sikeres hónapot követően megkeresték befektetők?

J. M. A.: Több érdeklődővel tárgyaltunk, jelenleg 5 befektetővel folynak egyeztetések. Mi a projektjeink többségével addig a pontig szeretnénk eljutni, amíg a szellemi tulajdonból és a kutatási eredményekből álló csomag kiajánlható egy gyártó felé. Tapasztalataim szerint stratégiánk kifejezett vonzó a befektetők számára, hiszen meglévő technológiákat használunk, így eszközeink nem elérhetetlenül drágán kerülnének piacra. Ennek köszönhetően hozzájárulhatunk a gyógyászati technológiák demokratizálódásához.

hvg.hu: Mekkora stáb áll a cég mögött?

J. M. A.: A technológiai vezető szerepet én töltöm be. A csapat magját két programozó matematikus, egy mérnök, aki a prototipizálást segíti, és természetesen egy sajtós alkotja. A Valley Connect üzleti angyalként és mentorként segíti elő fejlődésünket.

hvg.hu: Mik az elvárások és tervek a következőkben?

J. M. A.: Tele vagyunk ötletekkel. Először is, szeretnénk értékesíteni a jelenlegi fejlesztéseinket, hogy fenntarthassuk további működésünket, és kidolgozhassuk további termékek technológiai hátterét. Mivel minden projektünk egy kicsit más üzleti modell szerint állhatja meg a helyét, szóba jöhet szellemi termékek direkt értékesítése gyártók felé, de projektcégek létrehozása együttműködő partnerekkel a gyártásra és forgalmazásra is.

A Süti nevű robot, amely süteményeket vizsgál az első európai Bacarobo, azaz Hülyerobot versenyen 2010-ben.
©

hvg.hu: Mindemellett június közepétől kezdődik a kurzus a NASA Kutatóintézetében, ahová ösztöndíjasként utazik.

J. M. A.: Június 15-én kezdődik az intenzív technológiai program. Többek között egy oktatási időszakból áll majd, ami során a technológia jelenlegi állásával ismertetnek meg, illetve a vezető cégek és Szilícium-völgy most induló startupjai mutatják be fejlesztéseiket. A kurzus végén pedig lehetőség nyílik egy projekt kidolgozására, amihez bizonyos esetekben befektetői tőke is párosulhat.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál! 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem ígér sok jót, ha valaki rátolat egy vasúti átjáróra – videó

Nem ígér sok jót, ha valaki rátolat egy vasúti átjáróra – videó

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

A családügyi államtitkár nem talált nagycsaládos emotikont, de olyat igen, ahol két férfi van

A családügyi államtitkár nem talált nagycsaládos emotikont, de olyat igen, ahol két férfi van

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Napóleonnal dinasztikus álmai is buktak, de nélküle sok országban mások uralkodnának

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat