szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál jobban csökkent a Tesco árbevétele az idei első negyedévben. A csökkenés egyaránt bekövetkezett az Egyesült Királyságban, ami a Tesco hazai piacának számít, és a külföldi piacokon is. A szerda délelőtti kereskedésben 4 százalékot gyengültek a cég részvényei a londoni tőzsdén.

A Tesco adatai szerint az Egyesült Királyságban 0,8 százalékkal esett vissza a cég bevétele (üzemanyag-eladások nélkül a csökkenés eléri az 1 százalékot), de külföldön sokkal rosszabbul teljesített, összesítve 4,6 százalékkal csökkentek a bevételei. 

Törökországban (15,5 százalékkal ), Csehországban (9 százalékkal ) és Lengyelország (8,2 százalékkal) esett vissza a Tesco bevétele, de a dél-koreai és kínai piac is gyengén teljesített. 

Az elemzők szerint várható volt a csökkenés, a nemzetközi piacok teljesítménye meglepően rossz volt, de az otthoni gyenge adatok mégis jobban fájhatnak a cégnek. 

Philip Clarke vezérigazgató 2012 januárja óta 1 milliárd angol font befektetéssel akarta fellendíteni a Tesco teljesítményét az Egyesült Királyságban, mivel az otthoni piac adja az árbevétel és a profit kétharmadát.  

A befektetés azonban nem érte el a várt eredményt, mert a Tesco veszített piaci részesedéséből a nála alacsonyabb árakat kínáló Aldi és Lidl, és a nála magasabb árkategóriába tartozó Waitrose lánccal szemben is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése