szerző:
MTI

Az avatóünnepség után megkezdték a termelést pénteken a német ThyssenKrupp konszern 1,2 milliárd forintból kialakított új üzemében, amely az Audi közeli járműgyárát látja el futóműrendszerekkel Győrben.

Az úgynevezetett just-in sequence rendszerben termelő üzemből a megrendeléstől számított 176. percben az Audi gyártósorához kerülnek a frissen összeszerelt komponensek - emlékeztetett az avatóünnepségen Thomas Müller, a ThyssenKrupp Automotive Systems GmbH vezérigazgatója. Közölte: a következő időszakban 120 millió eurós éves forgalmat várnak a győri üzemtől.

Ez az üzem megtestesíti a magyar kormányzat célkitűzéseit, amelyek egyik lényegi eleme, hogy a foglalkoztatottságot növelő és gazdasági növekedést hozó, magas hozzáadott érték arányt igénylő ágazatokat hozzanak be az országba - mondta Turóczy László, a nemzetgazdasági tárca versenyképességért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: az Európai Unió is felismerte a termelő ágazatok fontosságát, így elindult a térség újraiparosítása, és kitért arra is: az ipari termelésben Magyarországon meghatározó szerepe van a járműiparnak, ezen belül is a német cégeknek.

Horváth Péter gyárigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: a 4100 négyzetméteres bérelt csarnokterület elegendő a jelenleg ismert megrendelés-állomány kielégítéséhez. Az induláskor 53 munkatársuk közvetlenül vesz részt a termelésben, a vezetők és irodai munkatársak száma nem éri el a tízet.

Hozzátette: az üzemben napi 450 első és hátsó futómű készül a járműgyártó számára. A ThyssenKrupp tájékoztatása szerint jelenleg az A3 limuzin modellhez szállít egységeket az üzem, ez az év utolsó negyedében az A3 Cabrióval, jövőre pedig a TT-vel egészül ki. A futóműváltozatok száma - elsősorban a lengéscsillapítók és a rugók sokfélesége miatt - több ezer is lehet.

A társaság emlékeztet arra: a német ThyssenKrupp konszern éves árbevétele mintegy 12 ezer milliárd forint, a vállalatbirodalom 150 ezer embert alkalmaz a világ 80 országában.

A nyilvános cégadatok szerint a ThyssenKrupp magyarországi érdekeltsége, a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. teljes árbevétele exportból származik, tavaly (a szeptember 30-án zárult üzleti évben) 5,6 milliárd forint volt, a megelőző évi 4,9 millió forint után, a mérleg szerinti eredmény mindkét évben mintegy 174 millió forintot tett ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!