szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elutasította a Szekszárdi Törvényszék első fokon, nem jogerősen a felszámolás alatt álló Őcsényi Repülőtér Működtető és Fejlesztő Kht. és az Őcsény Airport Kft. tulajdonjogi igényét az őcsényi repülőtér egyes részeire - közölte a Tolna megyei község polgármestere az MTI-vel.

Fülöp János (független) tájékoztatása szerint a repülőteret üzemeltető kht. felszámoló szervezete és a kht. kisebbségi tulajdonrészét birtokló kft. a 2002-ben, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 300 millió forintos támogatásával megvalósult repülőtéri létesítményekre jelentett be tulajdonjogi igényt. A beruházás keretében többek közt utak, világítás épült ki, felújítottak egy hangárt, az irányítótornyot, valamint a kifutópályát.

Az ítélet szerint a felszámoló szervezet azzal indokolta keresetét, hogy a beruházás a kht. könyvelésében volt nyilvántartva, a kft. pedig azzal, hogy saját erőt biztosított a beruházáshoz, az értéknövekmény arányában tulajdonjogot szerzett. A törvényszék azért ítélte alaptalannak a keresetet, mert a felperesek ráépítés címén kérték a tulajdonjog megállapítását, ez esetben pedig a tulajdonos önkormányzat tudta nélkül kellett volna építkezni. A beruházás nem így történt - állapította meg a bíróság.

A felszámoló Pátria Consult Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem fellebbeztek az ítélet ellen. Az Őcsény Airport Kft. többségi tulajdonoságnak képviselője, Csoma József, Györe község független polgármestere ugyanakkor közölte: fellebbezést nyújtottak be.

A 156 hektáros őcsényi sportrepülőtér - Tolna megye egyetlen repülőtere - tulajdonjogát 2001-ben kapta meg az őcsényi önkormányzat. Az önkormányzat és az - eredetileg öt magánszemély által alapított, jelenleg a györei önkormányzat 72 százalékos tulajdonában álló - Őcsény Airport Kft. 51-49 százalékos részesedéssel hozta létre a repülőtér fejlesztésére hivatott kht.-t. A közhasznú társaság 2009-ben elmulasztotta a kötelező átalakulást nonprofit kft.-vé, amiért végelszámolást kért maga ellen. A Tolna Megyei Bíróság 2010-en rendelte el a cég felszámolását.

Az Őcsény Airport Kft. 2005-ben nagyszabású turisztikai fejlesztést tervezett a repülőtéren, termálfürdő és szálloda építésére 15 hektárt megvásárolt a repülőtér területéből. A szerződés feltétele volt, hogy két éven meg kell kezdeni és öt éven belül át kell adni a létesítményeket. A repülőtér mellett 12, 70-80 vendég fogadására alkalmas faház készült el, amelyek üresen állnak.

A cég 2009-ben a határidő hosszabbítását kérte az őcsényi önkormányzattól; Fülöp János tájékoztatása szerint a kft.-nek eladott terület visszaszerzéséért az önkormányzat pert indított, amelyet a tulajdonjogi eljárás befejezéséig felfüggesztett a bíróság.

A 2500 fős sárközi település polgármestere elmondta: a bírósági eljárások lezárulta után a tervek szerint egy másik nonprofit szervezetet hoznak létre a repülőtér működtetésére és fejlesztésére. Elmondta, a repülőtér számára 40-70 hektárnyi terület elég lenne, a fennmaradó részt termálfürdő helyett ipari beruházók számára értékesítenék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: A kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

PDSZ: A kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat